Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami. Przepis na pieczony, super prosty i tani sernik z serka homogenizowanego ze śliwkami. Sernik jest lekki, puszysty, delikatny i pyszny. Koniecznie wypróbuj!
Jest bardzo łatwy do zrobienia. Fit sernik bez mąki, bez ubijania białek, bez spodu, a robi się go chwilkę gdyż od razu łączy się wszystkie składniki, ja nawet nie wyciągnęłam miksera, wszystko połączyłam ręczną trzepaczką. Sernik będzie mieć ok. 800 kcal, gdy zamiast zwykłego cukru wykorzystamy erytrol/ erytrytol, który ma słodki posmak i doskonale imituje tradycyjny cukier. Gdy sernik słodzony erytrolem podzielimy na 8 części, to kawałek będzie mieć tylko ok. 100 kcal. Gdy wykorzystamy cukier to trochę więcej 😉

Sernik ze śliwkami można jeść na deficycie kalorycznym. Bo jeśli chcesz zjeść coś słodkiego i jednocześnie zachować figurę licząc kalorie to ten fit sernik będzie idealny dla Ciebie – można zamiast innego posiłku jeść go do woli pod warunkiem, że doliczymy go do dziennej liczby zjedzonych kalorii!

Ostatnio serniki piekę na bazie tych przepisów: sernik z borówkamisernik kawowy dietetyczny z malinami, który jest już na blogu.

Sernik ze śliwkami upiekłam w tortownicy ok. 20 cm..
Składniki:
500 g Speise Quark 0,3% tłuszczu (może być dowolny twaróg sernikowy z wiaderka)
2 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru 38 g
1/2-2/3 szklanki cukru lub erytrol w proszku
śliwki
cukier puder lub mielony erytrol do posypania

Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.
Wszystkie składniki przekładamy do miski: jajka, twaróg, erytrol lub cukier, budyń, łączymy (trzepaczką) do połączenia składników, ale niezbyt długo, gdy będzie za bardzo napowietrzony to opadnie.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy masę serową, na nią nakładamy ćwiartki śliwek bez pestek.

Pieczemy ok 65-70 minut w 175 stopniach C góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku na 15 minut bez uchylania drzwiczek. Następnie lekko uchylamy i i czekamy jeszcze ok.10 minut zanim wyjmiemy sernik. Sernik wyjmujemy, studzimy, opcjonalnie można posypać sernik zmielonym na puder eytrolem lub tradycyjnym cukrem pudrem, kroimy na tyle części ile chcemy i jemy bez wyrzutów sumienia. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *