Makaron z warzyw. Spaghetti z cukinii, marchewki i rzepy
Dzień dobry, ostatnio u mnie króluje pod różnymi postaciami młoda CUKINIA. Cukinia w 100 g ma tylko 16 kalorii, więc idealnie nadaje się do dań fit. Na śniadanie polecam np. zrobić Carpaccio z cukinii z parmezanem, a na obiad warzywne spaghetti. Surowa cukinia jest bardzo smaczna. Pisałam już o tym Carpaccio podając Wam przepisy na sałatkę z cukinii i żółtego pomidora. , Sałatka z cukinii i porzeczek, Sałatka z cukinii.
Gdy zbliża się pora obiadowa to ostatnio regularnie robię np. makaron warzywny, robi się bardzo szybko. Tym razem jest to Makaron z cukinii, marchewki i rzepy to rewelacyjny pomysł na pyszne i bardzo zdrowe danie bez mąki. Gorąco Was zachęcam do sięgnięcia po ten prosty przepis. Takie kolorowe spaghetti , czyli warzywny makaron z cukinii, marchewki i rzepy, duszę na oliwie z pietruszką i czosnkiem, do tego dodaję trochę pomidorków oraz czarny i biały sezam na dokładkę. Wg mnie to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa dla tych co są na diecie! Taki niskokaloryczny domowy obiad jest najlepszy do zgubienia kilku kilogramów.
Warzywny makaron z cukinii, podany z wędzonym łososiem i koperkiem ma ok. 150 kalorii, a z cukinii, marchewki z krewetkami, podduszony na oliwie z pietruszką i czosnkiem, pomidorkami na dokładkę. Ma ok. 175 kalorii.
Do przygotowania 1 porcji makaronu warzywnego wystarczy:
1 cukinia
1 marchewka
kawałeczek rzepy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
domowa mieszanka przypraw z różową solą, chilli, tymiankiem, pieprzem i oregano
Cukinię, marchewkę i rzepę dokładnie płuczemy, cukinii nie obieramy, jedynie marchewkę i rzepę. Aby otrzymać z warzyw makaron typu spaghetti można wykorzystać ręczną temperówkę do warzyw lub spiralną krajalnicę. Ja mam elektryczną maszynkę do krojenia warzyw z wymiennymi tarkami, w tym do robienia warzywnego spaghetti.
Warzywa kroimy na makaron. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Dodajemy drobno posiekany czosnek, szklimy i dodajemy natkę pietruszki. Na patelnię wykładamy warzywa. Całość mieszamy najlepiej łyżką silikonową , warzywa podsmażamy 2-3 minuty aby straciły swoja surowość, a jednocześnie pozostały al dente. Nie podsmażajcie warzyw za długo, gdyż powinny być jędrne.
Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika doprawiamy ulubionymi przyprawami jak sól, pieprz , ja dodaję moją ulubioną domową mieszankę przypraw z różową solą, chilli, tymiankiem, pieprzem i oregano
Mieszamy makaron z warzyw , polecam dodać połówki kolorowych pomidorków koktajlowych, oraz posypać jasnym i czarnym sezamem, można do takiego warzywnego makaronu podać grillowane mięso z kurczaka. Smacznego!