Surówka postna z warzyw to surówka z ogórków kiszonych, cebuli ze szczypiorkiem i pomidorów, idealna gdy chcemy zrzucić parę kilogramów. Robię ją zawsze, gdy postanawiam przejść na dietę 😉 A teraz właśnie jestem na diecie, natomiast Piotrek się nie odchudza, je normalnie, wczoraj ugotował sobie cały gar barszczu ukraińskiego na ogonach wieprzowych. Polecam jego przepis!
Prosta, smaczna, szybka w przygotowaniu, do tego bardzo zdrowa surówka postna. Zawsze robię ją na raz, nie lubię, gdy ta surówka za długo stoi, gdyż warzywa puszczają soki. Składniki na surówkę postną mam zawsze pod ręką.
Polecam też przepis na sałatkę z ogórka kiszonego i cebuli; Sałatka z ogórka kiszonego i jabłka, Sałatka z pomidorów i cebuli
Będąc na wczasach odchudzających w Kołobrzegu, przekonałam się, że takie sałatki i surówki z warzyw, ale bez dodatku oleju, oliwy i ziaren to podstawa menu np. w diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej.
Składniki na jedną porcję surówki postnej:
1 duży ogórek kiszony ( u mnie zawsze domowe)
1 duży pomidor
1 cebulka ze szczypiorem
pieprz do smaku
Przepis na surówkę postną. Pomidora myjemy i osuszamy. Pomidora i ogórka kiszonego kroimy w kostkę, cebulę wraz ze szczypiorkiem siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy do miseczki lub słoika, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Surówkę postną można zajadać też od razu. Smacznego!