Polecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w domowym sosie pomidorowym ze słoików, które zrobiłam w tym roku na zimę.
A klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na te klopsiki jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z sosami o różnych smakach.
Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki.
Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem.
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym są delikatne, lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że są bardzo smaczne, do tego domowy sos pomidorowy ze słoików jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos.
Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
 - 1/2 litra rosołu
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 szt. jajko
 - 2 łyżki bułki tartej
 - 1 ząbek czosnku
 - sól morska
 - pieprz
 - 350 ml sosu pomidorowego domowego
 - majeranek
 
Mielimy mięso lub tak jak ja siekamy mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy wraz z czosnkiem, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2-3 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- ok.12 sztuk. Podgrzewamy rosół, wkładamy klopsiki, dodajemy sos pomidorowy, dusimy na małym ogniu 15 minut, mąkę ziemniaczaną mieszamy w 50 ml zimnej wody i wlewamy do klopsików, mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czekamy aż sos zgęstnie, podajemy z ziemniakami, z makaronem, obsypujemy świeżą bazylią.
Smacznego.
							


Baardzo lubię takie dania, chociaż w moim domu w sosie pomidorowym najczęściej występują klopsiki rybne. 🙂
wspaniałe! uwielbiam klopsiki! pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Jak popatrzyłam na to zdjęcie od razu zrobiłam się głodna, zlituj się nade mną 🙂
uwielbiam wszelkiego typu klopsiki 🙂 a Twoje wszystkie wyglądają przepysznie 🙂 pozdrawiam
Pingback: Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Klopsiki w sosie śmietanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wszystko robiłam krok po kroku zgodnie z przepisem i wszystko byłoby idealnie gdyby nie to że po dodaniu wody z maka ziemniaczaną zrobiły się grudy kleiste :/
Może rosołu było za mało, albo mąki dała Pani czubatą łyżkę, trzeba mieszać sos podczas wlewania mąki z wodą i gotowania.