Polecam Wam przygotować na dzisiejszy obiad, upieczony w piekarniku placek ziemniaczany z kiełbasą i papryką. Te obiad jest niezwykle szybki. Miały być tradycyjne placki ziemniaczane, ale stwierdziłam, że całą ziemniaczaną masę wyłożę na papier do pieczenia i upiekę w piekarniku w formie jednego, dużego placka. Podobnie jak się piecze Babkę ziemniaczana z boczkiem
Taki placek ziemniaczany z piekarnika jest pyszny, chrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem.
Polecam Wam moje inne przepisy na placki ziemniaczane:
Placki ziemniaczane z żółtym serem
Placki ziemniaczane na drożdżach
Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą.
Składniki:
8 średnich ziemniaków
2 jajka
1 kiełbasa
1 papryka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw, tymianek do smaku
odrobina oleju do posmarowania papieru do pieczenia
Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (ja starłam mechanicznie), dodajemy 2 jajka, oba rodzaje mąki, doprawiamy według uznania (ja doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i ognistą mieszanką przypraw), masę dokładnie łączymy z kiełbasą, papryką i rozkładamy niezbyt grubo na lekko posmarowanym olejem papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopni z termoobiegiem, aż się placek ze złoci- ok.20 minut. Placek oczywiście możecie zrobić grubszy i doprawić jak chcecie.
Ten smażony placek był rewelacyjny, jak powiedział Piotrek.
Smacznego, zostawiam Was z pysznym plackiem ziemniaczanym z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą.

Ciekaw jestem Jolu tego placka, bo do tej pory niezbyt mi wychodziły takie eksperymenty. Lubię placki ziem,ale niestety smażone mają za dużo tłuszczu,wiec chętnie spróbuję
Zrób Piotr, nie będziesz żałował
Mmmm, wygląda pysznie, postaram się wypróbować w tym tygodniu
doskonały pomysł, będę musiał wypróbować. Już bym robił, ale jest późno
zrobie dzisiaj na obiad , smakowicie wygląda
zrobię na pewno, tylko dodałabym jeszcze cebulkę
I pieczarki
Ktoś już próbowal zrobić ten placek? Bo wygląda apetycznie czyt tak też smakuje?właśnie się zastanawiam czy nie zrobić
Ja zrobiłam, ręczę że jest smaczny
Pingback: Frytki z piekarnika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam.Jaka wielkość blachy?
Wielkości blachy na wyposażeniu piekarnika, tak jak na zdjęciu
Wypróbowałam już dwukrotnie. Polecam zrobić z podwójnej porcji bo znika tak szybko jak placki ziemniaczane
ale robią się o wiele szybciej.
Bardzo dobry, dodałam cebulę i zrezygnowałam z papryki. Błyskawicznie znika z tacki

A mi sie przykleił do papieru
czemu??
Nie wiem.
Prawdopodobnie przez to, że ziemniaki nie były odciśnięte.
Właśnie zrobiłam dziś na obiad, tylko dołożyłam cebulę, placek bardzo dobry