Ogórki małosolne w plastrach

Ogórki małosolne w plastrach. Korzystając z sezonu na bieżąco kisimy ogórki. buraki, rzodkiewki. Ogórki małosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem. Chociaż kiszę w słoikach tarte ogórki na zupę ogórkową. Pomysł z ogórkami w plastrach podpatrzyłam u Anety Klimeckiej. Robimy ogórki małosolne zawsze w ten sam prosty sposób, wykorzystując zalewę składającą się tylko z gorącej, przegotowanej wody z solą, z dodatkiem koperku, chrzanu i czosnku.

Ogórki małosolne w plastrach.

Składniki:

ogórki,
gorąca woda,
sól,
chrzan,
czosnek,
koperek,

Przygotowanie: Zawsze przygotowując zalewę do ogórków małosolnych stosujemy zasadę: 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, gorącej wody. Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy w słupki, albo wykorzystujemy umyte liście chrzanu. Do wysokich słoików wkładamy naprzemiennie czosnek, plasterki ogórka, chrzan, koperek. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól, mieszamy aż sól się rozpuści i zalewamy ogórki w słoikach. Zamykamy słoiki i odstawiamy. Gdy jest ciepło, to już następnego dnia ogórki małosolne w plastrach są gotowe i nadają się do konsumpcji.

Przygotowaliśmy już kolejną porcję kiszonek, w większym słoiku zostały ukiszone rzodkiewki, w mniejszmy młode marchewki kiszone. Po przepis na kiszoną marchew zaproszę was za tydzień po ich ukiszeniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Ogórki małosolne w plastrach

  1. Pingback: Kiszona marchew - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Ogórki w zalewie musztardowej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *