Finger Food to wszelakie przekąski „na jeden kęs”. Mogą to być koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności.
Przed każdą imprezą poszukiwane są na blogu inspiracje na różne przekąski, pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować mini kanapki wytrawne. W farszu nie ma żadnych ograniczeń oprócz tego, że kanapki mają być na jeden kęs! mini kanapki z łososiem będą doskonała na Sylwestrowe przyjęcie.
Mini kanapki z łososiem i serem ricotta, czyli wytrawne Finger Food.
Składniki:
2 kromki chleba żytniego
1 kopiasta łyżka sera Ricotta
2 plastry wędzonego łososia z pieprzem
szczypta pieprzu cayenne
czarne oliwki
koperek
Przygotowanie:
Z chleba należy odkroić skórkę. Ser ricotta przekładamy do miseczki, 1 plaster wędzonego łososia kroimy w kosteczkę, dodajemy do sera, dodajemy szczyptę pieprzu cayenne i dokładnie mieszamy. Połową pasty smarujemy jedną kromkę, przykrywamy drugą kromką chleba, dociskamy i smarujemy resztą pasty. Złożony chleb kroimy na 8 kwadratów. Drugi plaster łososia kroimy w paski i zwijamy w różyczki. Każdą różyczkę łososia układamy na powierzchni każdego kwadratu. Oliwki kroimy w plasterki i wraz z koperkiem dekorujemy powierzchnię każdej mini kanapeczki.
Smacznego.
Oj zjadlabym takie 🙂 przepysznie wygladaja!
Pingback: Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem (Finger Food) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Wyglądają bardzo smacznie. Fajny pomysł na sylwestrowe jedzonko 🙂
Piotr, mam trochę więcej fajnych pomysłów na sylwestrowe jedzonko.