Roladki z tortilli z łososiem
Najlepsza przekąska na każdą imprezę! Tortilla z łososiem, czyli roladki z tortilli z łososiem wędzonym i serkiem Philadelphia z łososiem i koperkiem. Do tego ogórek i rzodkiewka – super przepis! Polecam też Roladki z tortilli z szynką i warzywami, tortille można zastąpić naleśnikami i przygotować Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem, Naleśniki z szynką i sałatą. Przygotowuję je wcześniej i trzymam w lodówce do czasu podania. Jako przystawka sprawdza się doskonale, gdyż na stole może poleżeć nawet kilka godzin, są tak samo smaczne jak na początku imprezy. Roladki z tortilli robi się w kilka minut.
To super przekąska na zimno, idealna do podania na każde przyjęcie w tym Sylwester i Karnawał. Robię też takie roladki gdy wyjeżdżamy nad morze, doskonale zastępują kanapki.
Tortilla z łososiem. Roladki z tortilli z łososiem.
Składniki:
2 placki – wraps / tortilla pszenna o śr. 25 cm
200 g łososia wędzonego
150 g serek Philadelphia z łososiem i koperkiem
ogórek świeży
rzodkiewka
pieprz do smaku
Przepis na roladki z tortilli z łososiem i serkiem. Do zrobienia mini roladek z łososiem wykorzystałam gotowe placki tortilla o średnicy 25 cm.
Z dwóch placków wychodzi 15-16 roladek o szerokości około 2,5 – 3 cm.
Wrapy pszenne smarujemy serkiem Philadelphia z łososiem i koperkiem. Można wykorzystać dowolny kremowy serek śmietankowego smakowy kupny marki Almette, Hochland, Philadelphia, Tartare, Turek.itp. albo domowym serkiem jogurtowym.
Na serku wykładamy plasterki wędzonego łososia, na łososia wykładamy słupki ogórka i tartą rzodkiewkę, można też ogórka pokroić w plasterki. Można też wykorzystać liście rukoli, sałaty rzymskiej lub roszponkę. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tak obłożona tortilla jest gotowa do zwinięcia, zwijamy ją w rulon. Zanim ja pokroję owijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki, taka schłodzona tortilla z łososiem potem świetnie się kroi. Roladki z tortilli kroimy ostrym nożem na roladki o szerokości około 2,5-3 cm każda. Rozkładamy na półmisku i jemy ze smakiem. Smacznego!