Marynowane ryby aromatyzowane

Marynowane ryby aromatyzowane. Bardzo lubię marynowane śledzie, często kupuję sobie 1 podwójny płat i robię z niego sałatki. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane bez wcześniejszej obróbki termicznej (smażenia, czy pieczenia) . Przygotowałam więc  ryby ( filety z łososia i dorsza) w  aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili.

Polecam przepis na tatara ze śledzia marynowanego wódką.

Ostatnio przygotowałam śledziową sałatkę z burakami.

Polecam sałatkę śledziową z morelami

Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna.

Aby przygotować marynowane ryby aromatyzowane najlepiej wykorzystać filety rybne bez skóry, które kroimy na małe kawałki.

Jeśli wykorzystamy ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości zmiękną podczas marynowania. Ryby przygotowujemy dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i aromatycznych przypraw. Cukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Natomiast plasterki białej cebuli oprócz ostrości dodają marynacie zapachu i barwy.

ryba marynowana

Solanka:
1/2 szklanka soli
3 szklanki wody
50 dag filetów rybnych pokrojonych na małe kawałki
do zalania 1/2 szklanki octu 10% + 1 szklanka wody

W szklanym naczyniu mieszamy solę i wodę, do której wkładamy kawałeczki ryb. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ryby wyjmujemy, płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do szklanego naczynia. Zalewamy ryby na 12 godzin octem 10% wymieszanym z wodą, potem odlewamy ocet, rybę płuczemy i znów układamy w słoiku.

Marynata do ryb:
1/2 szklanki cukru
1 cebula
1/2 szklanki wody
1 szklanka białego octu winnego
przyprawy ok.. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca)
2-3 goździki
1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 papryczka chili

Przygotowanie Marynowanych ryb aromatyzowanych korzennymi przyprawami:

Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy z octem winnym i wodą. Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Studzimy do ok. 80 stopni, ciepłą marynatą zalewamy kawałki ryby, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę papryczkę chili.

Kawałki ryby muszą być zanurzone całkowicie. Zamykamy słoik, rybę można jeść po upływie 5 dni. W ciągu tych 5 dni przynajmniej raz potrząsamy słoikiem z rybą w celu dobrego nasączenia kawałków ryby. Rybę możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 6 tygodni.

SAM_8606

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

9 myśli nt. „Marynowane ryby aromatyzowane

  1. Pingback: Śledzie w pikantnej salsie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Jedenastego września 2013. przepis ten został opublikowany, a komentarzy ni widu ni słychu. Nieprawdopodobne. Dlatego to takie niezwykłe dla mnie, ponieważ ten przepis jest odmienny – nie przewiduje wprzódy stosowania panierki i obsmażania filetów. Dzięki temu jest wyjątkowy i zasługuje na uwagę. Wyjąłem dwa czarniaki złowione tydzień temu, z zamrażalnika. Jutro uczynię z nich filety i skorzystam z jakże pysznego sposobu na ich przygotowanie w zalewie. Po zadanym w przepisie czasie, poinformuję o smakowitym (lub jedynie zadowalającym) wyniku.

      • Ryby wyszły super. Przepis ten jest bardzo dobry. Jedynie dla mojego smakowego widzimisię trochę za dużo octu – nieco za ostry. Co oczywiście nie umniejsza jego atrakcyjności. Jak ktoś woli mniej octu, to po prostu mniej doda. Ja, pozostałą po pierwszym obżarstwie (oficjalna nazwa: spróbowanie) zawartość słoja dodałem do śmietany z koperkiem i chilli. Receptura jest rozwojowa i pozwala na różne improwizacje. Smakowo – rewelacja. W tej chwili nastawiłem ponownie filety z czarniaków i makreli. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Czy ”przyprawy ok.2łyżki” to suma tych wszystkich przypraw(pokruszone liście laurowe,ziarna pieprzu,ziela angielskiego itp?

  4. Czy ”przyprawy ok.2łyżki” to suma tych wszystkich przypraw(pokruszone liście laurowe,ziarna pieprzu,ziela angielskiego itp?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *