Sałatka słoikowa – na wynos… dla odchudzających się … dla oszczędzających czas…
Sałatka w najzdrowszym wydaniu! Idealna na śniadanie, obiad i kolację.
Sałatka „słoikowa” to moje tegoroczne odkrycie. W tej sałatce widzę same zalety: pozwala mi na jednorazowe przygotowanie zapasu sałatek nawet na kilka dni, nic się nie marnuje, do tego oszczędzam swój czas (jednorazowe mycie, suszenie i krojenie składników, no i sprzątanie)
Pomysł podpatrzyłam na blogu, a wpisując hasło „sałatka słoikowa” lub „salad in a jar” wyświetli się nieskończona ilość pomysłów.
Do przygotowania potrzebujemy:
Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.
Składniki podstawowe na sałatki:
– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki
– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe
Składniki dodatkowe:
– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane
– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)
– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)
– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),
– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),
– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.
Należy pamiętać:
– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!
– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret,
– sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery dojrzewające, wędzone ryby i z dodatkiem marynowanych warzyw przygotowuję na bieżąco i staram się ich nie zabierać do pracy tylko zjeść w domu.
Nasiona warto uprażyć na suchej patelni przed dodaniem 🙂
Były prażone 🙂
Czy plastikowe pojemniki nie spełnią tej samej funkcji co słoik?
Jesli na już, to do pracy można zabrać, ale na 2-3 dni to szkło jest lepsze do przechowywania warzyw.
świetnie wygląda, dobry patent , chyba zrobię sobie taką jutro do pracy:)
Pingback: Sałatka w słoiku do pracy . Salad in a jar - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię