Święta Bożego Narodzenia zbliżają się szybkimi krokami. Zacznie się czas pieczenia słodkich wypieków: sernik, makowiec nie mogą się obejść bez prawdziwego cukru waniliowego. Co prawda w sklepie jest cukier wanilinowy syntetyczny, czy też cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, ale nic nie zastąpi prawdziwego cukru waniliowego. Najwyższa pora zrobić własny cukier waniliowy, aby cieszyć się jego aromatem przygotowując Świąteczne wypieki.
Przygotowanie własnego cukru waniliowego jest banalnie proste, potrzebujemy tylko cukier, prawdziwą wanilię w lasce i szczelny słoik.
Wanilia powinna być świeża, miękka i wilgotna, nadaje wtedy intensywny aromat.
Cukier waniliowy przechowujemy w szczelnym słoiku, cukier ma aromat wanilii już następnego dnia, ale wg mnie na efekt końcowy warto poczekać dłużej.
Przepis na cukier waniliowy:
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki cukru
- 3 laski wanilii Kamis
PRZYGOTOWANIE:
Cukier przesypujemy do słoika (ja mam litrowy). Odcinamy końcówki laski wanilii i nacinamy wzdłuż. Za pomocą ostrego noża wyskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy do cukru. Całość dokładnie mieszamy, by rozbić ziarenka wanilii. Laski wanilii też wkładamy do słoiczka. Przechowujemy w szczelnym szklanym naczyniu, możemy dosypywać cukier jak ubywa i dokładać zużyte laski wanilii bo nawet bez ziarenek oddają swój niepowtarzalny aromat, u mnie w słoiku też jest pozostałość w postaci pustych lasek po wcześniejszym wykorzystaniu ziarenek wanilii .
na zdjęciu jest chyba mniej cukru a więcej lasek? 🙂
Może słój wygląda na mały, ale w słoju są 3 szklanki cukru, a z tych nadprogramowych lasek wanilia była wyciągnięta wcześniej, były puste, więc je tylko tak wetknęłam do słoja.
czyli jednak złudzenie optyczne, skubana:)
Pingback: Przepis na świąteczny sernik pomarańczowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Racuchy drożdżowe z jabłkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Sernik z truskawkami i czekoladą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Koktajl truskawkowy na maślance - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Frużelina truskawkowo-arbuzowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Dżem z agrestu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Eton mess - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Frużelina truskawkowo-arbuzowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam,
Waszym zdaniem lepiej jest zrobić cukier waniliowy czy ekstrakt z laski wanilii na alkoholu?
Warto mieć zrobione jedno i drugie, ekstrakt waniliowy http://straga.pl/dodatki-2/domowy-ekstrakt-waniliowy/ stosuję do różnych rzeczy.
Pingback: Walentynkowe ciasteczka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Mini pascha z migdałami i morelami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Waniliowy budyń jaglany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Mleczne cukierki z prosem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię