Głównymi składnikami tatara/ sałatki są marynowane śledzie, ogórki i ostre papryczki, dla równowagi smaku suszone słodkie żurawiny.
Kolorowy tatar ze śledzia z suszoną żurawiną nadaje się na menu np. w Sylwestra, czy też w Wigilię:
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny marynowany płat śledziowy
- 1 ogórek konserwowy
- 2 papryczki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- koperek
- 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również ogórka konserwowego i połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodać słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki pokroić w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno pokroić. Wszystkie składniki wsypać do metalowej miski, dodać 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Składniki przełożyć do małych okrągłych naczyń, ja użyłam takich od sufletów i dokładnie uklepać w nich tatara. Odwrócić naczynia i ustawić je na talerzach, tatar powinien sam opaść. Udekorować tatara suszoną żurawiną i świeżym koperkiem.