Pikantny schab gotowany

Wszyscy, którzy szukają przepisów na naszym blogu wiedzą, że przepisów na wędliny domowe jest cała masa, każdy znajdzie u nas coś dla siebie. Pokazujemy tylko sprawdzone, wypróbowane przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. My nie kupujemy wędlin w sklepach, które nie wiadomo co kryją w środku, pełnych konserwantów i różnych tajemniczych dodatków, wolimy sami przygotować pyszne wędliny domowe., Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem?

Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu:

Szynka domowa gotowana

Schab dojrzewający (schab surowy suszony)

Schab gotowany (domowa wędlina)

Tym razem przygotowałam pikantny schab gotowany, gdyż wykorzystałam całą masę pikantnych dodatków, papryczki i pikantną musztardę.

Pikantny schab gotowany

Schab gotowany  jest soczysty, ale jednocześnie kruchy, o intensywnie pikantnym smaku. Przygotowałam nową mieszankę przypraw: po 1 łyżeczce tymianku, oraz oregano, 2 litry wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka soli peklowej (można ją pominąć, ale ja wykorzystuję ją, gdyż schab ma po ugotowaniu różowy kolor) 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, oraz po 1 łyżeczce papryczki chili Jalapeno i  papryczki Peperoncini, no i oczywiście główny składnik – 1,5 kg schab wieprzowy. Zagotowujemy płyn ze wszystkimi wymienionymi dodatkami, wkładamy schab i gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy.  Po minimum 6 godzinach  znów zagotowujemy całość i gotujemy ponownie 5 minut, schab ma stygnąć w zalewie. Po wystudzeniu schab wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, po rozkrojeniu schab jest delikatnie różowy, pyszny i soczysty:) Smacznego.

Pikantny schab gotowany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

14 myśli nt. „Pikantny schab gotowany

  1. Właśnie mam zamiar zrobić schab według tego przepisu i chciałam zapytać czy przy pierwszym zagotowaniu zalewę ze schabem należy wystudzić?
    przepis zachęcający ale to mój debiut i nie chciałabym czegoś zepsuć 😉

    • JolantaW po 1 zagotowaniu zostawiasz schab w zalewie i on sobie powoli stygnie pod przykryciem. Ja zawsze go robię wieczorem i zostawiam schab w garnku w zalewie na całą noc. Na drugi dzień zagotowuję ponownie i studzę.

  2. Ojej! coś mi nie wyszło tak jak powinno 🙁 Mój kawałek schabu był dość gruby, tak, że nie był przykryty w całości zalewą. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, 5 minut gotowałam wczoraj, wystygł pod przykryciem, rano powtórzyłam to, co wczoraj i znów stygł pod przykryciem. Wytarłam po wystygnięciu w ręcznik papierowy i do lodówki. Już sobie ostrzyłam zęby na pyszną kolację a tu patrzę, na talerzu gdzie leży schab zebrało się dużo wody zabarwionej krwią 🙁
    Ratunku! jak ratować tę potrawę? czy jeszcze raz sparzyć schab? (zalewę już wylałam), proszę o radę i podpowiedź co zrobiłam nie tak…

  3. Rzeczywiście jakoś się zagapiłam, schab ważył 1,5 kg więc siłą rzeczy powinnam zwiększyć proporcje. Ale już jest w porządku, pierwsze koty za płoty 🙂
    A schab przepyszny, delikatny, wspaniały przepis, dziękuję za pomoc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *