Kto nie lubi domowej wędliny, myślę że to jest pytanie retoryczne. Ostatnio przygotowałam tym sposobem pyszną karkówkę, dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę, tzw. schab z pończochy. Przygotowałam dwa kawałki schabu, ale na dwa sposoby – w jednym schabie do ostatniego etapu kiedy wędlina leżakuje w przyprawach dodałam oprócz majeranku tymianek, wykorzystałam pieprz młotkowany z kolendrą, zaś do drugiego kawałka schabu oprócz majeranku, wykorzystałam paprykę czerwoną i pieprz ziołowy.
Jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować właśnie schab lub polędwicę.
Schab wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam z myślą o Wielkanocy.
Suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę przechowywać w suchym miejscu. Mój schab dojrzewał w pończosze na haczykach od weków zaczepiony o szafkę kuchenną. Po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji, schab pokrojony bardzo cieniutko jest idealny, myślę, że na Wielkanocnym śniadaniu wzbudzi zachwyt zaproszonych gości. Może zrobię zgaduj-zgadulę: kto jest producentem wędliny?
Przepis na domową wędlinę – schab z pończochy surowy suszony długo dojrzewający na dwa sposoby
Schab z pieprzem młotkowanym:
- 1,5 kg schab wieprzowy bez kości
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
- 1 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka młotkowanego pieprzu z kolendrą Kamis
- 1 pończocha
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem z kolendrą.Podczas etapów w cukrze i soli, mięso obracamy co kilka godzin. Mięso wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.
Schab może sobie wisieć dłużej.
Schab z papryką i ziołowym pieprzem:
- 1,5 kg schab wieprzowy bez kości
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 główka czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 pończocha
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką i ziołowym pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.
Schab może sobie wisieć dłużej.
Ja dziś mój próbowałam i niestety ta ilość czosnku jak dla nas gruba przesada. Poza tym dobry. Myślę że spróbuję drugi raz, ale już w ogóle bez czosnku.
Czosnek musi być z tego względu, że jest antybakteryjny i stanowi naturalną osłonę przed popsuciem się mięsa.
Bez czosnku nie smakuje wędliną
Czosnek jak również cebula nie posiadają właściwości antybakteryjnych tylko bakteriostatyczne a to duża różnica
wyjasnij róznice miedzy działaniem antybakteryjnym a bakteriostatycznym.
Ja dodałam czosnku staropolskiego z torebki i wyszło smacznie i nic się nie popsuło. Po co ta gównoburza.
Dlatego bezpieczniej jest dać sól peklową
A jak juz liaising 4/5 dni ,posmakunemy I Moze wisiec dalej czy musi byc juz w lodowce?
Mięso potrzebuje czosnku. Ja nie toleruje czosnku, ale przy suszonym schabie używam 1 ząbek na 1 kilogramowy kawałek schabu. Wychodzi super.
W moim schabie bardziej czuć zioła niż czosnek, tego czosnku to raptem 5-6 ząbków
Mmmm pychota 😀 robiłam niedawno podobny, i mocno było czuć czosnek, ale mi to nie przeszkadzało, bo go uwielbiam 🙂
Bardzo podoba mi się taki schabik i chętnie przygotuję go na święta, mam nadzieję, że zdąży mi się dosuszyć.
Też pięknie wygląda:-) Po świętach nastawię kolejne mięsko, tym razem polędwiczkę:-) Jolu a co myślisz o piersi z kaczki zrobionej tym sposobem? I czy skórę ściągać czy nie?
Myślę, że lepiej skórę ściągnąć, gdyż ona i tak będzie nieprzydatna, musisz tylko zredukować ilość soli, cukru i przypraw
Absolutny hit!!!! Jestem zachwycona i pozwolę sobie skorzystać z Twojego przepisu. Już nie mogę się doczekać smaku!
Pozdrawiam!
Czy 4-5 dni to nie za krótki czas? Nie boisz się o jakieś pasożyty bakterie itp? też planuję zrobić taką szynkę ale dopiero we wrześniu i suszyć na zewnątrz tak się składa że mam domek na wsi blisko lasu.
Inni (w tym zawodowi kucharze) podają 6-7 lub 10-14 dni. Pewnie rzecz gustu, a co do bezpieczeństwa, to zakładamy, ze mięso jest przebadane…
Nie w tym rzecz,tylko trzeba konserwować w soli peklowej.
Adam, przepis jest sprawdzony przez wszystkie moje koleżanki, zauważ że konserwowany był w cukrze i soli przez 72 godziny, potem kolejne 36 godzin w przyprawach, do tego chroniony jest przez pończochę, nie ma możliwości dostania się do niego pasożytów i bakterii. Możesz wydłużyć czas suszenia, ale 4 dni są wystarczające by go konsumować.
Czy latem też można robić tę wędlinę? Boję się, że może się zepsuć.
Joanna, można o każdej porze, szybciej obeschnie bo jest cieplej.
testowane wielokrotnie – 36h na każdym etapie można zmniejszyć nawet do 24h – sprawdza się 🙂
pozdrawiam
Witam,
A czy schab ma być w lodówce przykryty?
Marzena, schabu w lodówce nie przykrywamy niczym.
Dzięki za odpowiedz, Jolu 🙂 Jeszcze mam wątpliwości co do pończochy, ponieważ gdzieś tam doczytałam, że nie powinna być ze sztucznego materiału. A przecież pończocha to strecz albo laycra więc o naturalnym włóknie to nie może być mowy !! I stąd moje pytanie- czy ta pończocha to faktycznie pończocha, obojętnie z czego i jakiej grubości (DEN)?
Może być gaza
Marzena te schaby były włożone do podkolanówek chyba 40 DEN i nie były z naturalnej bawełny, ale ostatnio zawijałam schab w dużą gazę, a ktoś mi też pisał, że zawijał schab w bandaż.
Ja właśnie teraz wkladalem między dwa kompresy opatrunkowe i bandażem okrecalem. Nie dałem czosnku i się zastanawiam czy poprawić swoje niedopatrzenie czy wystarczy czosnek niedźwiedzi dla smaku.
Kochani czy taki schabik nada sie na stół swiateczny na tzw zimną plyte ? Czy dobrze sie go kroi ?
Oczywiście, że tak, trzeba go tylko cienko kroić. Mój schab już zrobiony, dzisiaj nastawiłam karkówkę z tego przepisu http://straga.pl/wyroby-domowe/przepis-na-domowa-wedline-surowa-suszona/
Pingback: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Schab wyszedł mi bardzo smaczny dlatego postanowiłam zrobić więcej wędlin na święta . Robiłam wszystko jak w Twoim przepisie ale po czasie na mięsie pokazała się pleśń czy nalot nie wiem czy mogę jeść mam obawy . Proszę o pomoc
Basiu, może mięso nie było dokładnie wytarte po etapach przechowywania w cukrze i soli, myślę, że miejsca z nalotem powinnaś przetrzeć dokładnie olejem, a nastepnie wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.
oj dzięki , wyszstko wyszło tak pyszne , jesteś pewna że można jeść nawet jesli sporo jest nalotu
Najpierw się przywitam i podziękuję za świetny pomysł na domową wędlinę „z wyższej półki”. Ochoczo zabrałam się za produkcję i dziś powinnam przyprawić i zacząć suszyć, ale…. właśnie odkryłam że opakowanie z solą peklową jest nienaruszone, czyli jej nie dodałam. Czy jest sens suszyć czy bezpieczniej będzie obrobić termicznie jednak. Kurcze zła jestem na siebie jak nie wiem.
Kamila, sól peklowa ma podobnie jak zwykła sól rolę konserwującą, ale ma też zadanie zwiększyć intensywność barwy schabu. Główną rolę konserwatora w tym przepisie spełnia cukier i sól zwykła. Pozdrawiam śmiało przechodź do etapu suszenia.
dziękuję bardzo:)
Witam! Dzięki za przepis i szczegółowy opis, dzięki temu nie miałam wątpliwości podczas przygotowywania. Przepis wypróbowałam u mamy na święta. Jest idealny. Schab wyszedł pyszny i wszystkim bardzo smakował,a ja z mężem to jesteśmy zachwyceni i już wiem, że będę często przygotowywać ten schab, tym bardziej, że naprawdę nie ma przy tym dużo pracy. Co do przypraw, to dodałam trochę mniej czosnku, a za to dołożyłam suszoną papryczkę chilli. Polecam!
ps. mąż mnie namawia, żeby następnym razem zrobić w ten sposób karkówkę, również z Twojego bloga 😉
aha, nie dodałam soli peklowej, bo moja mama jest przeciwna wszelkiej chemii, a i tak wyszedł piękny, różowy w środku.
Majk – to pewnie też nie dodałaś zwykłej soli, skoro mama jest przeciwnikiem wszelkiej chemii. Czym różni się chlorek sodu (sól kuchenna) od saletry? To i to chemia, tylko soli używasz na co dzień i przywykłaś. TO JEST TAKA SAMA CHEMIA!! Obie te substancje mają za zadanie zabicie bakterii i innych organizmów. Sól wszystkiego nie zabije. Od WIEKÓW używa się saletry. Nie używając peklosoli narażasz się np. na bakterie produkujący śmiertelny JAD KIEŁBASIANY. Smacznego. Nie życzę by mama sobie uświadomiła swoją niewiedzę chemiczno-biologiczną dopiero w szpitalu…..
To zjedz łyżeczke soli a potem saletry. Szybko się przekonasz czym się różni
Idiotyczna porada
Jad kiełbasiany powstaje w warunkach beztlenowych, Chemiku Młody… Najpierw poczytaj encyklopedię, bo Twoja wypowiedź nie nadaje się nawet na ponury żart.
Mam pytanie – mój schab wisi czwartą dobę i wciąż jest miękki w dotyku, to tak ma być? Może ja mam w domu za zimno? Trzymać to dalej i czekać czy się uda?
Nikt mi nie odpowiedział, ale chciałam powiedzieć, że schab wyszedł idealny! Wisiał dłużej, bo ponad tydzień i jest mocno czosnkowy. Teraz robię drugie podejście, tym razem z pieprzem ziołowym, ale już dałam mniej czosnku, będzie w sam raz na chrzciny 🙂
Witam, mam pytanie 😉 w drugim etapie po cukrze obtaczamy mieszanką soli. Rozumiem, że to jest sól peklowa i np.morska. Po 24 godz wylewamy płyn i obmywamy ze soli. Moje pytanie brzmi: Czy w trzecim etapie juz zadnej soli nie dodajemy? Pozdrawiam
Tak, w trzecim etapie nie dodajemy soli, tylko przyprawy.
Mam pytanie dotyczące rodzaju mięsa. Może to głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi:) Czy mogę w ten sposób przyrządzić polędwiczki wieprzowe?A może jest jakaś inna procedura bo są cieńsze niż schab
Natalia, polecam dla polędwicy ten przepis http://straga.pl/wyroby-domowe/schab-suszony-piekarniku/
A mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę wcześniej wylać płyn z foremki. Wstawiłam wczoraj mięsko w cukrze do lodówki i dość dużo płynu się zrobiło i zastanawiam się czy mogę to wylać czy lepiej nie?
Nie wylewaj Natalia.
A czy można robić z tego przepisu inne mięso ? Drób wołowinę?? A może macie jakiś przepisy ??
Celina, wołowinę można. Mięsa drobiowego nie przygotowuje się na surowo, jeśli już tym sposobem to na końcu polecam lekko podwędzić.
A czy to mieso po 36 godzinach w cukrze i nastepnych 36 w soli nie zacznie po protu smierdziec??
Ewa sól i cukier mają role konserwującą, schab nie śmierdzi, przetestowane przez wiele osób.
Dzień dobry, bardzo zainteresowały mnie proponowane na blogu wędlinki. Zastanawiam się, ile najdłużej mogą wisieć, zarówno schab w pończosze, jak i ten w gazie, bo chciałabym go przygotować na święta, a nie wiem, kiedy mogę się najwcześniej za niego zabrać.
Z góry dziękuję za podpowiedź,
Klaudia
Klaudia, mój najnowszy przepis http://straga.pl/wyroby-domowe/schab-suszony-piekarniku/ możesz się za niego zabrać ok. 15 grudnia. Ja wstawiaam dzisiaj schab zobaczymy jak wyjdzie suszony ok. miesiąca.
JA ZROBIŁAM SCHAB ALE JEST ZA SYCHY W JAKIEJ TEM.MA WISIEĆ
Jak za suchy? On się kurczy, a ma wisieć teraz w słabo ogrzewanym pomieszczeniu.
Przez pomylke obtoczylam najpierw w soli a potem w cukrze. Nasmarowalam wlasnie przyprawami i tak sie zastanawiam czy miesko nadaje sie do suszenia? Czy lepiej wyrzucic?
Myślę, że nic nie powinno się stać, oba te skłądniki mają zadanie konserwujące.
Cukier by soki puscilo, sol konserwoje. Raczej slabo
Witam. Czy po 24 h leżakowania w soli, można mięso omyć wysuszyć i ponownie zasypać solą? Piszę tak dlatego iż sól na powierzchni szynki po prostu się zmyła razem z sokami. Czy można np. dosypać soli?
Lepiej ją odwrócić aby miałą kontakt z tymi solonymi sokami.
Witam.
Właśnie mam zamiar zrobić ten schabik ale nurtuje mnie jedno pytanie czy mięso podczas leżakowania w lodówce musi być umieszczone w metalowej keksówce czy naczynie jest tutaj obojętne.
Pozdrawiam.
My trzymaliśmy w metalowej, może być szklane naczynie.
Witam ponownie.
Właśnie minęły 4 dni wiszenia i chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić czy już jest gotowe do spożycia?
Pozdrawiam.
Marcin
Taki schab może jeszcze poleżeć. Ale jesli nie może się Pan już doczekać, a schab jest zwarty i znacznie utracił na wadze to mozna go zacząć kroić, zaznaczam, że cieniutko.
Witam. Czy sol ma byc zwykla jodowana, czy kamienna? I czy 24 godz wystarczy czy musi byc 36? Jeszcze jedno czy obracac schabik podczas lezakowania w cukrze i soli? Dziekuje
Ja wykorzystuję oba gatunki soli, z reguły wystarczają 24 h, ale ja preferuję 36, podczas etapów z cukrem i solą mięso obracamy.
Pingback: Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jeżeli sól „zwykła” to tylko niejodowana. Tak jak dawniej bywało. Powodzenia. ?
Mam pytanie, czy można go uwędzic i co z tego wyjdzie? Bardzo proszę o radę.
Można, ale to nie będzie już schab suszony!
A jak juz powisi I sie go ukroi to czy moze dalej wisiec ,czy powinien juz isc do lodowki?
W lodówce będzie wolniej podsychał.
mam problem, podczas suszenia schabu poczułam jakiś kwaśny przykry zapach, a na ziołach i schabie pleśń. Czy wyrzucić? czy oczyścić i jeść? Proszę o radę.
Pleśń nie miała prawa się dostać, jeśli wszystkie etapy przebiegały prawidłowo. Jedynym ratunkiem jest przetrzeć miejsce z pleśnią gazą nasączoną olejem i wytrzeć do sucha, proszę schab powiesić w przewiewnym miejscu, ale nie może być za gorąco.
Absolutnie za dużo soli! Nie wiem co mnie podkusiło , zeby zrobic schab wg tego przepisu, mam na swoim blogu schab dojrzewający i mogłam skorzystać .Schab jest nie do zjedzenia. Uważam , ze na 1,70 kg mięsa w zupełności wystarczy dwie pełne łyżki soli plus ew. sól pelkowa w ilości pół łyżeczki .
Przepis jest sprawdzony przez nas i wiele osób, więc dziwię się temu komentarzowi. Ale każdy gotuje i doprawia jak lubi!
Robię schab według Pani Jolanty przepisu drugi raz. Rodzinka się zachwyca! Nie wyobrażam sobie dać na 1,5 kg schabu 2 łyżki soli! Ten przepis jest idealny. Dzisiaj ,w czwartym dniu, wyjęłam schab z pończochy i schowałam do lodówki. Dziękuję!
Schab perfekcyjny, robię go już kolejny raz, przyprawiam na różne sposoby dla urozmaicenia.
Wszyscy pytają po degustacji o przepis. Rewelacja, już nie kupujemy w ogóle wędlin ze sklepu! Dziękuję !
Jak przechowuje w lodówce to po jakimś czasie wychodzi pleśń.
Może masz za dużą wilgotność w lodówce, nie wkłądaj więc do lodówki tylko trzymaj na zewnątrz.
czy zamiast schabu do ponczoszki można użyć np szynki karczku itd
Można.
Już robiłam i właśnie zasypany cukrem kolejny kaaawał karczku wstawiłam do lodówki. Przygotowania do świąt rozpoczęte! Dzięki za przepis – polecam. Moja Rodzina jadła z niedowierzaniem, że to własnej roboty a nie prosciutto:)
Marynowanie w cukrze i soli zdarzyło mi się wydłużyć do 48 godzin i też wszystko było ok.
Super przepis. Mam moze głupie pytanie, ale jak przechowywać ten schab w lodowce po ususzeniu? W folii aluminiowej?
Polecam zawinąć w gazę.
Mój schab był dodatkowo natarty oliwą. (trochę inny przepis, z innej strony)
Początkowo trochę kapało z pończochy, ale ostatecznie widać, że mięso schnie i kurczy się.
Wisi sobie już 7 dni i mam nadzieję, że jak potrzymam go tam do wigilii (3-4dni) to jedynie z korzyścią dla mięsa. Wygląda ok, pachnie.
Życzę udanych przetworów.
Zrobiłem schab dokładnie wg. przepisu na „schab suszony w piekarniku”. Wyszedł idealny. Mięso jest bardzo delikatne, przyprawy są fajnie dobrane. Miny gości podczas jedzenie bezcenne. Teraz chcę zrobić „schab z pończochy” i mam pytanie czy może po etapie suszenia może dojrzewać np. na strychu? Jest tam sucho a temp. 1-7 st. C.
Może dojrzewać na strychu.
Witam.
mam tylko jedno pytanie czy zamiast główki czosnku może być suszony.
swider06061953@wp.pl
Może być suszony czosnek
Na Boże Narodzenie zrobiłam wg przepisu z pieprzem schab i karczek. Karczek był nieduży i zrobił się trochę za słony. Natomiast schab rewelacja. Po wysuszeniu włożyłam do lodówki, przykryłam ściereczką. Jedliśmy przez dwa tygodnie. Super smak . Świetny przepis.
Pingback: Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam, czy ktos przyprawial jalowcem?
Niesamowicie sie ciesze, ze trafiłem na ten blog!
To byl pierwszy przepis na schab, ktory zrobilem i wyszedl wysmienicie! Dziekuje!!!
Kolejny 'z piekarnika’ juz jutro będzie sie suszyl.
Graruluje super pomyslow!
Dziękujemy 🙂
Zrobiłam wg przepisu miało być na Wielkanoc w kwietniu. Powiesiłam w zimnej piwnicy i przy sprzątaniu piwnicy przypomniałam sobie Był rewelacyjny.
Mam pytanie…. jak mądrze do tego fajnego procesu … dołączyć podwedzanie???
Na pewno na końcu, parę razy mieliśmy zamiar to zrobić, nawet kupiliśmy domową wędzarnię, odpowiednie trociny, ale stoi nie ruszona.
Hej,po co ten cukier? Mam podobny przepis z włoskiej strony (na bieżąco praktykowany z sukcesem od paru lat) , ale tam cukier występuje w śladowych ilościach/ lub wcale, w zależności od rodzaju mięsa. Pozdrawiam
Artur