Łopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę, to inaczej mielona kiełbasa ze słoika z łopatki wieprzowej.
Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików:
wędlina drobiowa ze słoika
Kiełbasa słoikowa
Karkówka ze słoika
pasztet do słoika
Po pasteryzacji i wystudzeniu w słoiku z łopatką mieloną tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na jej powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka ze słoika jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki.
Jak przygotować łopatkę mieloną ze słoika?
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki majeranku
ok. 1/2-1 łyżka soli
ok. 1/2-1 łyżka soli peklowej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka żelatyny spożywczej
½ łyżki czarnego pieprz mielonego
Przygotowanie: Łopatkę wieprzową mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych (ja wykorzystałam taką gramaturę jak powyżej), wlewamy szklankę zimnej przegotowanej wody, dodajemy 1 łyżkę suchej żelatyny i dokładnie wszystko mieszamy. Dzięki dodatkowi żelatyny wytworzy się galaretka. Surowe mięso przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut. Jeśli chcemy przechowywać słoiki dłużej do pasteryzujemy trzykrotnie każdego dnia i studzimy. Tyndalizacja to pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności w słoikach lub puszkach, która polega na 2-3 krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w odstępach 1-3-dniowych. Smacznego!
Czy można pominąć żelatynę?
W tym przepisie nie ma żelatyny http://straga.pl/wyroby-domowe/kielbasa-sloikowa/
Jest tutaj wspomniany dodatek żelatyny
Tak
a ile można przechowywać taką wędlinkę??
Jak jest 2-krotnie pasteryzowana to kilka m-cy.
Mięso ze słoika zawsze jest dobre. Prawdziwy mięsożerca doceni ten przepis, ja doceniam 😀
Witaj!
Przepis brzmi wspaniale, a zdjęcia powodują, że dostałam ślinotoku…
Mam tylko jedno pytanie – jak długo taki słoik z łopatką może stać w lodówce? Czy szybko się psuje?
Agnieszka, po 2-krotnej pasteryzacji kilka miesięcy, słoik nawet nie musi stać w lodówce. U mnie stoją w szafce, tylko, że ja robie te wyroby na bieżąco.
Dziękuję za odpowiedź – będę testowała.
Podejrzewam, że i u mnie nie zagrzeją 😉 długo miejsca w lodówce/szafce. 🙂
Czy zamiast czosnku granulowanego można dodać wyciśnięty ząbek czosnku?
Oczywiście, że można.
Witam, dzisiaj drugi raz pasteryzowalam mięsko, wyjęłam z garnka i widze, ze w słoiczkach jest duzo wody, czy to naturalny proces?
To wszystko powinno stężeć po ostygnięciu.
A co jeśli nie tężeje po wystygnięciu? Ja tak mam i nie wiem ck robić.
Może mięso było za chude, dać więcej żelatyny.
robię, jutro, po drugiej pasteryzacji nie wiem czy doczekam do ostygnięcia
Właśnie się biorę, już 2 raz. Pyszota!
Witam! Zrobiłam według przepisu,ale mięsko było bardzo słone i pieprzne. Czy można zrobić z połowy przypraw?
Witam, ale napisałam we wpisie, że dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych, ja dodałam w takich proporcjach jak lubimy i nie uważam, aby to mięso było za słone i za pieprzne. Ja zawsze próbuję czy smak mi odpowiada.
Dzięki bardzo za odpowiedź,następnym razem spróbuje,dać mniej przypraw.
Zrobiłam i polecam !!!! Pycha !!!
Pomiędzy jedna a drugą pasteryzacją to słoiki zostawiamy w garnku w temp. pokojowej czy przekładamy do lodówki?
Czy wyrób może podróżować bez lodówki 12 h? Chciałabym zabrać na wakacje.
Drogi Anonimie, ja nie wyciągam słoików z garnka, stygną sobie w garnku, potem ponownie pasteryzuję. Wyrób może podróżować, gdyż my też tak przygotowane słoiki zabieramy na wakacje.
Może i głupio się zapytam ale czy te łyżki soli są płaskie?
Wcale nie głupio, płaskie.
Na 1 kg mięsa 2 łyżki soli? To nie da się jeść i chyba nie ma nikogo, komu to mięso będzie odpowiadało. Na kg mięsa daje się, góra, 2 dekagramy soli tj. 2 łyżeczki od herbaty z niewielką górką.
Jest napisane dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych.
Pyszna! Robię kolejny raz i znika w przeciągu kilku tygodni więc zastanawiam się po co pasteryzuje 3 krotnie 😉
Witam. Zrobiłam tak jak w przepisie i wyszło mi cos w rodzaju pasztetu. Nie wiem co zrobiłam nie tak 😢
Może zmieliłaś mięso na zbyt drobnym sitku.
Jolu i zapach był taki jakiś nieprzyjemny. Teraz wypróbuje karkówke😉
Może mięso było jakieś nieświeże?
Proszę o informację czy koniecznie trzeba dodać sól peklową?
Nie, ale mięso będzie mieć kolor szarawy.
Ile słoików wychodzi z kg mięsa?
Zależy jakiej są pojemności i jak ciasno napchamy mięsa do nich, takich 300 ml to 5-6.
Pyszna wędlinka 🙂 Nie jest za słona ,trochę pieprzna jak dla mnie ale dla małża akuratna 😀 Kupiłam mieloną łopatkę więc przygotowanie było błyskawiczne .Jutro robię wędlinkę drobiową a następnie pasztet .Chyba się uzależnimy 😀
O tak, małże lubią pieprz🤣
Dziękuję za przepis.
Problem tylko z tym, że nie wiem gdzie dostać proste słoiki. Wszystkie mają 'zagięcia”
Pozdrawiam
Kupujemy w bricomarche
Świetne przepisy 👍😋
Dzięki 😊
Pozdrawiam serdecznie 😊 🥰
Hej ..swietny przepis . W moim przypadku sprawdza sie w kazdej formie. Smak polski i to chyba najwazniejsze. Nie znosze wedlin z kraju w ktorym obecnie rezyduje. Dziekuje jeszcze raz za wspaniale przepisy. Pozdrawiam wszystkich na tym forum i pania Jolante:)))))
Pozdrawiam również 🙂
Przepraszam za pytanie, ale jestem laikiem w tej sprawieCzy tego mięsa się nie smaży, tylko takie surowe daje do słoików? I potem po tej pasteryzacji można je od razu jeść?
Tak surowe, jemy po ostudzeniu, jak galaretka stężeje.
Czytam i czytam i nie jestem pewna. Czy to ma być surowa łopatka czy wcześniej ugotowana?
Ja nie widzę informacji które może sprawic kopot w odczytaniu przepisu, surowe mięso wkłądamy do słoika.
Mam pytanie do pasteryzacji układamy słoiki wieczkiem do dołu czy do góry..drugie pytanie po pasteryzacji 60minutowej układamy jak słoiki wieczkiem do góry czy na dół
Normalnie wieczkiem do góry, po pasteryzacji mozna je postawic wieczkiem do dołu aż wystygną.
Dzień dobry.
Mięso z przyprawiamy wylądowalo w lodówce poniewaz sloki dojada dopiero za 3 dni. Czy mięso się nie zepsuje do tego czasu ? Dodam tylko że użyłam świeżego czosnku ( zamiast suszonego) i pominęłam żelatynę i sól peklowa.( Dodałam tylko zwykła).
3 dni to trochę długu, tym bardziej, że nie dodałaś peklosoli, która oprócz, że kolor mięsa pozostaje niezmieniony, konserwuje je.
Witam u mnie po drugiej pasteryzacji słoiki stoją cały dzień ale galaretka nie stężała.. 😒
A dałaś żelatynę, galaretka powinna być sztywna? Ja niekiedy nie daję żelatyny i też galaretka tężeje, jest tylko troche luźniejsza, a gdy wstawi sie do lodówki to jest super.
Witam,czy mozna paseryzować w piekarniku z taką funkcją?przyznam ze jest to dużo wygodniesze dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam
Witam czy pasteryzację mozna zrobic w piekarniku i ew jaki czas i temperatura. Pozdrawiam
My pasteryzujemy większą ilość słoików w piekarniku w 100 stopniach C trzykrotnie, pierwszego dnia 60 minut, drugiego 45, a trzeciego 30 minut. Przebiega to szybciej niż w garnku, gdyż do piekarnika wchodzi naraz więcej słoików. Trzykrotnie pasteryzowane mięso w słoikach może stać przez wiele miesięcy! http://straga.pl/wyroby-domowe/kielbasa-ze-sloika/
Zrobilam, wekowalam 3 razy – 2 godziny, godzine i pol godziny. Po calkowitym ostygnieciu w sloikach jest woda zamiast galaretki
Łopatka to raczej chude mięso, więc w tym przepisie jest żelatyna, powinna scalić galaretkę, nie wiem co poszło nie tak. Może wstaw w chłodne miejsce, albo do lodówki.
W lodowce stezala ale po to wekowalam 3 razy zeby trzymac w szafce 🙂 robie wlasnie drugi raz. Dam wiecej zelatyny, powinno byc ok
Ile słoików (takich np po dżemie)wychodzi z podanej porcji?
Mięsko wyszło pyszne, faktycznie można dać ciut mniej soli,ale oczywiście co kto lubi….polecam 😊