Pasta z twarogu i oleju lnianego na różne dolegliwości zdrowotne. Zdrowe masełko omega-3. Dzisiaj obejrzałam w Internecie ponad 40 minutowy wykład Pani Barbary Kazany na temat właściwości zdrowotnych oleju, mówiła m.in. o płukaniu ust olejem słonecznikowym, leczeniu guzów, cyst, tłuszczaków i torbieli za pomocą okładów z oleju rycynowego, oraz o właściwościach zdrowotnych tzw. Masełka omega-3 z twarogu i oleju lnianego. Bardzo zaciekawił mnie przepis na masełko omega-3 i jego właściwości, postanowiłam natychmiast przygotować. Zrobiłam, skosztowałam i przychodzę do was z przepisem na to #maselkoomega3 czy też pastę budwigową od nazwiska dr Budwig, która w 20 wieku propagowała spożywanie połączenie twarogu i oleju lnianego, gdyż sam olej wchłaniany jest w 30%, a w tej postaci w ponad 90 % . Według mnie ta pasta bardziej przypomina majonez, jakby to doprawić solą, pieprzem i musztardą to doskonale może zastąpić majonez w innych potrawach, Pasta z twarogu i oleju lnianego ma lekki posmak oleju lnianego, który szybko znika.
Polecam nasze przepisy na wyroby domowe, własnoręcznie przygotowany twaróg i kefir można wykorzystać do przygotowania Masełka omega-3:
– domowy kefir
– domowe masło
– domowy twaróg
– serek z jogurtu
– domowa ricotta
– serek topiony
Olej lniany zmiksowany z twarogiem to recepta na wiele dolegliwości, gdyż dieta bogata w kwasy omega-3 przynosi dobre efekty w leczeniu choroby alzheimera, nowotworów, miażdżycy, alergii, depresji, wrzodów żołądka, stwardnienia rozsianego, schorzeń woreczka żółciowego, stłuszczenia wątroby oraz cukrzycy.
Potwierdziła to w swoich badaniach dr Joanna Budwig, niemiecka biochemik, która za osiągnięcia naukowe nominowana była aż siedem razy do Nagrody Nobla. opracowała m.in. dietę nazywaną od jej nazwiska. Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno, który w połączeniu z twarogiem tworzy leczniczą pastę, czy też masełko omega-3. Dr Budwig opracowała swoją dietę ponad 60 lat temu z myślą o leczeniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Dzisiaj uważa się ją za sposób na oczyszczenie organizmu i odzyskanie naturalnych sił witalnych. Według zaleceń dr Budwig dobre tłuszcze muszą być jedzone razem z dobrym białkiem, czyli np. twarogiem (te dwa produkty łączy się na rozmaite sposoby), dlatego też ta dieta nazywana jest dietą olejowo-białkową.
Jak przygotować Pastę z twarogu i oleju lnianego. Masełko omega-3.
Pastę przygotowuje się z 7 łyżek oleju lnianego, 250 g białego twarogu i 1 łyżki kefiru.
Olej lniany miksuje się z białym serem i 1-2 łyżkami kefiru lub jogurtu, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe lepiej łączą się z białkiem. To z kolei gwarantuje bardzo szybkie przyswajanie przez organizm odżywczych składników. Olej pity na surowo przyswajany jest jedynie w 30%, natomiast w połączeniu z twarogiem jego przyswajalność wzrasta do ponad 90%
Twaróg przekładamy do szklanej miski, stopniowo dodajemy do twarogu po 1 łyżce oleju ( nie stosujemy metalowej łyżki tylko szklaną lub plastikową) cały czas miksując twaróg blenderem. Gdy już otrzymamy krem, to całość ponownie miksujemy ale tym razem przez 5 minut. Porcja dzienna dla osoby zdrowej to 2 łyżki pasty w celach zdrowotnych ta ilość wystarcza dla 2 osób. Pastę z twarogu i oleju można przygotować na słono, dodając np. sól, pieprz, kurkumę, imbir lub inne dodatki, albo na słodko, dodając np. miód, syrop klonowy, cynamon, syrop z agawy itp.
Dieta dr Budwig z pewnością jest godna polecenia – można ją stosować skrupulatnie, ale można też stosować jej wybrane elementy. Oleje tłoczone na zimno, siemię lniane, kiszonki i sok z kiszonek, podobnie jak domowy jogurt czy kefir mają prozdrowotne właściwości. Jeśli włączymy je do codziennej diety, na pewno zyskamy większą odporność, a nasz układ trawienny będzie funkcjonował sprawniej.

Dlaczego nie mozemy w przepisie uzyc metalowej lyzki?
Usłyszałam to na wykładzie, ale tak samo nie można korzystać z metalowego sitka, łyżki podczas robienia kefiru.
no tak, ale mikser jest już metalowy, więc trochę to nie ma sensu, z tą łyżką
Ok łyżki dziennie dla osoby zdrowej ,a ile dla chorującej na cukrzycę,wzjg,
Nie popadajmy w paranoję . Kto ma w domu szklana łyżkę?
Natomiast łyżka zrobiona z plastiku sama może zabić, kto wie z czego jest zrobiona?
Testowałam kiedyś ( 30 lat temu ) już ten ser z olejem skończyło się to dla mnie źle. Bóle brzucha, rozstrój żołądka itd…
Dziś wiem że miałam wtedy za mało informacji jak to robić o stosować. Audycja z radia szybko uciekła z głowy. A olej kupiony był podrabiany. Dziś gdy Sama robię sobie olej ser itd… znowu będę testować to masełko.
Wiem że zdrowie jest najważniejsze!
Podchodzę też inaczej do produkcji jedzenia, jem tylko to co sama przygotuję.
Pozdrawiam Ewa
Dziś wykonałem masełko omega-3 na słono. Własnego „duszenia” olej z simeinia lnu złocistego, jogurt grecki, sól, pieprz, kurkuma, imbir. Zamierzam w późniejszym czasie poeksperymentować z innymi dodatkami. Początek uważam za bardzo udany i obiecujący:). To, że zdrowe to wiadomo ale i bardzo smaczne!