Serki typu włoskiego w ziołach z Airfryer. Serek typu włoskiego można jeść samego. Jest pyszny sam w sobie, nic mu więcej nie potrzeba 🙂 ale ja lubię kuchenne eksperymenty i ten przepis jest tego efektem. Po przygotowaniu w airfryer można kroić serki na kanapki lub stosować w sałatkach jako zamiennik np. fety czy sera mozzarella, ser sałatkowy.
Na blogu jest już przepis na ser suszony, ale przygotowanie jest zupełnie inne.
Polecam też przepisy na inne sery:
– domowy ser żółty
Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami
sery topione: Serek topiony (domowy)
Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami
Labneh (arabski serek jogurtowy)
Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce)
Serki typu włoskiego suszone w Airfryer.
2 serki typu włoskiego
ulubione zioła
solanka, sól i cukier. 1 litr wody 1 łyżka soli i 2 łyżeczki cukru
solanka, sól i cukier. 1 litr wody 1 łyżka soli i 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie serków typu włoskiego:
2 serki np. capri namoczyłam na noc w solance ( 1 litr wody 1 łyżka soli i 2 łyżeczki cukru).
Potem pozostawiłam na kratce aby obciekły, wytarłam jeszcze ręcznikiem papierowym.
Przygotowałam przyprawy, u mnie 1 serek obtoczony w wędzonej papryce, płatkach chili i soli, 2 obtoczony w cytrynowy pieprzu z czosnkiem niedźwiedzim i solą, mieszanki są wymieszane w równych proporcjach po łyżeczce.
Serki typu włoskiego w ziołach były pieczone czy raczej suszone w Airfryer funkcja dehydrate 3 x 30 minut w 80 stopniach, za każdym razem obracałam. Następnie piekłam 30 minut w 100 stopniach i na ostatnie 10 minut podwyższyłam temp. do 110 stopni.
DLA MNIE REWELKA!





