Gdy przychodzi wiosna lubimy jeść nowalijki i sezonowe warzywa, do których należy m.in. botwina. Dzisiaj wziął się za gotowanie Piotrek, tradycyjnie przygotował typową o tej porze roku zupę – botwinkę wiosenną. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, łodyg i małych, ledwo wykształconych korzeni buraka. Botwinkę Piotrek zwykle podaje z gotowanymi jajkami, z duszonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami, tym razem jednak ziemniaki wraz z innymi warzywami i botwinką pokroił i ugotował wszystko razem, zabielił zupę gęstą kremową śmietanką.
Polecamy też:
Zupa z botwinki (na winie)
Chłodnik z botwinki na jogurcie
Botwinka wiosenna zabielana musi smakować każdemu, bo jest bardzo smaczna, polecam.
Składniki:
- 150 g karkówki wieprzowej,
- 2 pęczki botwinka z buraczkami,
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu ziarnistego
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- do smaku sól i pieprz,
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 100 ml gęstej śmietany kremowej 30%
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, podgotowujemy ok. 15 minut, w międzyczasie ściągamy szumowiny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, startą marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, czyli liście, łodygi wraz z małymi buraczkami. 2 łyżki cukru mieszamy z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego, wlewamy wszystko do zupy, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Do wiosennej botwinki dodajemy jeszcze śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, już nie gotujemy. Zupę wlewamy do misek, można podać z połówkami ugotowanych na twardo jajek.
Smacznego!
Pingback: Wiosenna sałatka z botwinki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię