Jeśli ktoś skosztował domowego twarogu, to nigdy nie zapomni jego smaku. Domowy twaróg może nie jest tani, ale za to jest dużo lepszy od twarogu sklepowego, Ja tym razem pokusiłam się o przygotowanie twarogu ziołowego wg mojej kompozycji smakowej: świeżego tymianku i pomidorów z czosnkiem i bazylią, ale Wy możecie przygotować domowy twaróg z takimi ziołami lub przyprawami, które akurat macie pod ręką.
Jak zrobić twaróg od podstaw opisałam całkiem niedawno i ten wpis znajdziecie TUTAJ
Jeśli chcemy przygotować twaróg z ziołami, jak w tym przypadku to w trakcie wylewania sera na sito posypujemy warstwy twarogu co jakiś czas listkami tymianku i suszonymi pomidorami, aby tworzyły się kolorowe ziołowe warstwy. Odsączanie twarogu ziołowego na sicie zajęło mi 36 godzin. Twaróg ziołowy podczas odsączania owinięty był w gazę i na końcu spięty gumką recepturką, aby po odsączeniu miał kulisty kształt. Gazę kupuję do wyrobów domowych w aptece. Potem wystarczy tylko chleb z masłem i ziołowy twaróg, możemy się nim zajadać ze smakiem 🙂
Twaróg domowy nie jest jedynym serem, który przygotowuję, znajdziecie też inne przepisy na sery domowe:
ser smażony z suszonymi pomidorami
Ser smażony z kminkiem
Serek topiony (domowy)
Labneh (arabski serek jogurtowy)
Kulki serowe w zalewie oliwnej
Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce)
domowy najlepszy:) jadłabym go z ogromnym smakiem
Pingback: Ser suszony domowy. Suszony twaróg. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię