Kremowych zup na blogu jest cała masa, ponieważ zmiksowanie składników to prosty sposób na urozmaicenie zwykłej zupy, nawet zwykłej zupy kalafiorowej. Wystarczy trochę wymieszać składniki, zastosować blender i mamy pyszną zupę krem z kalafiora. Dodatek serowych klusek wzbogaca jej smak całkowicie.
Polecam też inne kremowe zupy:
– z zielonego groszku
– ze świeżych pomidorów
– marchewkowa
–z pieczonych pomidorów
– z rukoli
– z kukurydzy
– krem grzybowy
– dyniowa z serem
– z dyni i warzyw z rozmarynem
– z dyni, boczkiem i szałwią
Zupa krem z kalafiora z kluskami:
Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ kalafiora
1 duży ziemniak
500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego lub 1 bulion warzywny Winiary
100 ml śmietanki
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Szklimy.
Dodajemy różyczki z połowy kalafiora oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dusimy ok. 5 minut uważając, żeby się nie przypaliły. Wlewamy bulion warzywny (lub 1/2 litra wody z 1 kostką bulionu warzywnego). Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy składniki na krem ręcznym blenderem, jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać odrobinę wody. Stawiamy garnek ponownie na małym ogniu, dodajemy śmietankę i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Gorącą zupę krem z kalafiora podajemy z serowymi kluskami, lanymi kluskami, zacierkami lub grzankami i natką pietruszki.
Witaj:)
Bardzo ciekawa strona:) Jednej jedynej rzeczy mi brakuje, np. jak tu sobie oglądam przepisy dotyczące zup brakuje mi informacji, ile porcji wychodzi z tych składników, bo nie wiem ile osób może się najeść:)
Pozdrawiam!
Trudno przewidzieć ile ktoś zjada, ale w tej chwili gotujemy dla 2 osób. Ale po ilość wykorzystanego płynu, można określić, że to średnio porcja dla 2 osób.
Pingback: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zupa kalafiorowa z liści i głąba - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię