Schab duszony w sosie śmietanowym na niedzielny obiad. To kolejny przepis po kotletach ze schabu, który pojawił się ostatni na blogu. Dzisiaj mam dla was prosty przepis na schab duszony czyli kotlety schabowe duszone w sosie śmietanowym. Schab duszony można przygotować na dziesiątki sposobów z różnymi dodatkami. Jeśli lubicie proste, szybkie mięsne dania kuchni polskiej, to ten sposób na przygotowanie obiadu jest dla Was idealny. Wystarczy schab wieprzowy pokroić, doprawić, obtoczyć w mące, usmażyć, podlać wodą i udusić. Jeśli nie dodacie śmietany to schab będzie w sosie własnym, jeśli dodacie jeszcze śmietanę to będzie to schab w sosie śmietanowym. Zawsze mam zamrożone plastry schabu wieprzowego, na taki szybki obiad, wyjmuję mięso wieczorem z lodówki, na drugi dzień można przygotować z niego obiad. Oczywiście świeży schab jest lepszy od mrożonego! Miałam też jeszcze słoik kurek w solance, więc wykorzystałam je również. Schab wieprzowy z kurkami jest bardzo smaczny. Schab duszony idealnie smakuje z kluskami śląskim, ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą.
My lubimy dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na bitki wieprzowe w sosie kurkowym, szynkę duszoną, czy żeberka, zrazy wieprzowe zawijane
Jak zrobić schab duszony w sosie z dodatkiem kurek?
Składniki:
5 plastrów schabu wieprzowego
1 cebula pokrojona w piórka
sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku
2 łyżki oleju
1 szklanka kurek z solanki, przepłukane na durszlaku {opcjonalnie}
3 łyżki mąki pszennej
100 ml słodkiej śmietany
Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w piórka obsmażamy na oleju, przekładamy do garnka. Plastry schabu ok. 1 cm grubości z obu stron oprószamy solą, papryką i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mącę. Obsmażamy mięso z obu stron na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, dodajemy do cebuli, podlewamy wrzącą wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje i zgęstnieje.
Jeśli nie mamy kurek, to je pomijamy, jeśli mamy to dodajemy do schabu, wlewamy też śmietanę i dusimy jeszcze chwilkę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Schab duszony podałam tym razem z włoskimi kluskami tzw. gnocchi. Schab duszony zawsze świetnie smakuje i trudno go zepsuć!
Super przepis