Kotlety ze schabu

Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki. Schab zwykle ląduje na naszych stołach w postaci kotletów schabowych w panierce, ale da się z niego przygotować również inne smakowite pyszności. Dzisiaj chcę Wam polecić smażone kotlety ze schabu podane z boczkiem, papryką i cebulą. Kotlety wyglądają bardzo wykwintnie, można je podać dla gości.

Zamiast tradycyjnego schabowego mogę Wam polecić więcej smakowitych przepisów na wykorzystanie schabu wieprzowego:

Stripsy ze schabu
Szaszłyki ze schabu
Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa.
Schab ze śliwką
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany.
Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem.
Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem
Schab faszerowany podgrzybkami
Schab pieczony w niskiej temperaturze
Schab faszerowany cukinią
Schab pieczony faszerowany warzywami
sałatka z panierowanym schabem
Przepis na schab w galarecie
Schab w sosie śmietanowym
Gulasz ze schabu wieprzowego
Schab faszerowany jajecznicą
Najlepszy schab z grilla
Schab z żurawiną gotowany

I wiele innych

Kilka lat temu znalazłam przepis na sznycle po czesku na stronie kamis.pl, przepis jednak zmodyfikowałam po swojemu, pominęłam musztardę, zamieniłam pieprz ziołowy na paprykę, a przede wszystkim zamiast karkówki wykorzystuję do tego dania schab, który bardzo szybko się przygotowuje. Należy jednak pamiętać, aby plastry schabu naciąć delikatnie w kilku miejscach, gdyż podczas smażenia będą się podnosić i nie dosmażą się równomiernie.

Składniki dla 3- 4 osób, my liczymy po 2 plastry na głowę, ale można tymi kotletami ze schabu nakarmić też 6 osób:

6 plastrów schabu wieprzowego
1 cebula
4 plastry wędzonego boczku
½ żółtej i czerwonej papryki
1 łyżeczka siekanej pietruszki
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka czerwonej papryki (może być słodka lub ostra)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania najlepszych kotletów ze schabu.

Plastry schabu, takie o grubości ok. 1 cm doprawiamy solą i pieprzem. Słodką paprykę mieszamy z mąką, obtaczamy w niej plastry schabu.

Boczek, cebulę i oba kolory papryki kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju, na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Przekładamy do miseczki.

Plastry schabu smażymy na tej samej patelni dolewając odrobinę oleju, smażymy na małym ogniu z każdej strony przez 3-4 minuty, na złoty kolor. Plastry usmażonych kotletów układamy na talerzu, na każdy plaster nakładamy usmażony boczek z papryką i cebulą.

Podajemy z ziemniakami i np. podsmażanymi buraczkami lub z czerwoną kapustą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Kotlety ze schabu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.