Z nowym rokiem mam ponownie postanowienie zgubienia kilku kg, gotując dla pracującego męża, który wraca często po godzinie 17 do domu, zdarzało mi się zjeść podwójny obiad, albo późny obiad, a zaraz potem wczesną kolację, więc dodatkowe kilogramy nie wzięły się z sufitu! Mam na to sprawdzony przepis, to zupa marchewkowa fit. Zupa marchewkowa z sokiem z pomarańczy to prosty przepis na dietetyczny, pyszny, tani i lekkostrawny obiad. Pełna witamin zupa. Zupa jest delikatna, słodka od marchwi i soku z pomarańczy, zdrowa, idealna dla dzieci, dla osób na diecie lekkostrawnej, a osoby na diecie odchudzającej mogą ją jeść bez wyrzutów sumienia. Moja zupa marchewkowa to prosta zupa z marchewki i soku z pomarańczy z dodatkiem warzyw, kilku przypraw, bez udziwnień. Zupa jest nie tylko dietetyczna , bo bez tłuszczu ale i wegetariańska z samych warzyw. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i curry.
Marchew w naszym kraju to jedno z najpopularniejszych i najtańszych warzyw. Marchew sprawdza się jako dodatek do głównych dań: marchewka z groszkiem, surówka z marchewką, jako składnik ciasta. Dodaję je do mięsa i staje się wtedy składnikiem dania głownego, a nie tylko dodatkiem : Kotlety drobiowe z marchewką, Kotlety z indyka z cukinią i marchewką, Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika
Zupa marchewkowa fit jest pyszna, do tego ma taki słoneczny kolor! Polecam moje przepisy na zupę z marchwi i pomarańczy , zupę marchewkową z kurkumą i curry, oraz zupę krem z marchwi z ognistą mieszanką przypraw. Zupa marchewkowa to źródło beta karotenu, możemy przygotowywać cały rok, również z mrożonej marchewki.
Zupę marchewkową możecie doprawić według swoich preferencji smakowych. Ale zupa marchewkowa z sokiem z pomarańczy, powoduje, że nawet Ci co nie lubią marchewki powiedzą, że zupa jest bardzo smaczna! Polecam!
Składniki na zupę marchewkową fit:
4 duże marchewki
kawałeczek selera (korzeń)
kawałek białej części pora
1/3 pietruszki
1 litr wrzącej wody
sól, pieprz, chili i curry do smaku
sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie dietetycznej zupy marchewkowej:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy, marchewki, pietruszkę, pora w plasterki, a seler w kostkę.
Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości, aby warzywa były przykryte i gotujemy na małym ogniu. W czasie gotowania doprawiamy zupę solą. Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie, wtedy miksujemy warzywa blenderem i wlewamy sok z pomarańczy. Zmiksowaną zupę doprawiamy jeszcze chili, curry, odrobiną soli i pieprzu.
Ja zjadłam jako czystą zupę krem z marchewki bez dodatków, można ją podać np. z ryżem, z kleksem śmietany czy jogurtu, z prażonym słonecznikiem, z tym czym lubimy jeść zupy kremy. Smacznego!