Schab w sosie własnym. Mięso w sosie własnym to najprostszy sposób na przygotowanie mięsa w pysznym sosie. Na blogu jest już przepis na żeberka w sosie własnym. Można też mięso upiec w piekarniku, powstaje wtedy pyszny sos pieczeniowy, według mnie najlepszy, naturalny sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Schab przygotowany w ten sam sposób nie wychodzi suchy, jest aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Pasuje idealnie do wszelkich klusek typu kopytka, kluski śląskie, kluski na parze zwanymi pampuchami, na które przepis znajdziecie tutaj., ale z kaszą, makaronem, czy ziemniakami również smakuje doskonale.
Do przygotowania mięsa w sosie własnym używam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, papryki, liścia laurowego i ziela angielskiego. Brązowy kolor sosu uzyskuje się dzięki podsmażeniu mięsa obtoczonego w mące i cebuli, oraz duszenia na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste. Gęstość sosu zależy od ilość mąki. Jeśli nie dodacie śmietany to schab będzie w sosie własnym, jeśli dodacie jeszcze śmietanę to będzie to schab w sosie śmietanowym.
Tzw. sos własny jest pyszny w smaku, oraz bardzo aromatyczny, ale polecam też inne przepisy na sosy:
Błyskawiczny sos śmietanowy.
Sos śmietanowo-serowy
Sos szpinakowo-śmietanowy.
Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Przepis tutaj
Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów? Przepis tutaj
Przepis na sos holenderski.
Przepis na schab w sosie własnym, dla 3-4 osób, my liczymy po 2 plastry schabu na głowę, ale 6 osób też się tą ilością mięsa naje J
6 plastrów schabu,
1cebula,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz, czerwona słodka papryka
Olej rzepakowy do smażenia
sos sojowy (opcjoanalnie)
Przygotowanie schabu w sosie własnym:
Schab kroimy w plastry o grubości ok. 1cm, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czerwoną papryką.. Na talerz wsypujemy mąkę, obtaczamy w niej z obu stron każdy plaster schabu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso układamy obok i wsypujemy cebulę, na którą ponownie kładziemy schab. Smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Wsypujemy pozostałą mąkę, mieszamy.
Na patelnię wlewamy 2 szklanki wrzącej wody i zagotowujemy ją, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlewamy jeszcze ok. 1 szklanki wody tak, aby wystawała ponad poziom mięsa. Zawartość patelni zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny. W między czasie możemy skosztować sos mięsny i ewentualnie doprawić go do smaku solą i pieprzem, aby był ciemniejszy możemy dodać odrobinę sosu sojowego.
Podczas duszenia schabu sos powinien odpowiednio zgęstnieć. ja podałam schab w sosie własnym z ziemniakami z koperkiem, oraz z letnią sałatką z sałaty lodowej, pomidorów, ogórków małosolnych, oraz rzodkiewki. Smacznego!
Moje rady:
Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa i cebuli na brązowy kolor oraz dodaniu sosu sojowego.