Jak zaczyna za mną chodzić marynowany śledź to nie ma na to zachciankę mocnych. Idę do sklepu rybnego i kupuję w podwójne płaty marynowanego śledzia. Nie jem go solo, ale przygotowuję go w różnych konfiguracjach.
Śledź w sosie koperkowym wg tego przepisu jest szybki szybki w wykonaniu.
Potrzebujemy tylko kilka ogórków konserwowych, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu i siekany koperek, pieprz do smaku.
2 ogórki kroimy w ćwiartki, 2 w kostkę. Przygotowujemy sos koperkowy: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy pokrojone ogórki, siekany koperek i doprawiamy pieprzem.
Podwójne płaty rozdzielamy na pół, na brzegu układamy ćwiartkę ogórka i zwijamy, spinamy wykałaczką tworząc mini rolmopsy.
Śledzie układamy na półmisku z mixem sałat, polewamy sosem, posypujemy siekanym koperkiem.
Moje pomysły na śledzie marynowane znajdziecie poniżej:
Sałatka śledziowa z rodzynkami
Sałatka śledziowa z suszonymi morelami
Smacznego.
pięknie wyglądają!
mam pytanie czy śledzie marynowane są w occie czy solone?
Śledzie marynowane są w occie, ale są delikatnie kwaśne.