Ciasto makowo-jabłkowe (makowiec japoński)

Ciasto makowo-jabłkowe, robię w moim domu od lat, z małymi przerwami, kiedy to zastępuje je struclą makową. To ciasto znane też jest jako Makowiec japoński, chociaż za bardzo nie wiem skąd ta nazwa pochodzi. W tym roku aby był ślad Japonii w tym cieście, posypałam je posiekanymi wiśniami w czekoladzie, wszak wiśnie to symbol Japonii. Ciasto makowo-jabłkowe  to makowiec bezglutenowy, bez mąki, z dużą ilością bakalii, to idealne ciasto na wigilijny wieczór. Ciasto zaspokaja gusta wszystkich, którzy uwielbiają wszelkie ciasta z makiem a wystrzegają się glutenu. Ma w sobie dużo maku, przeróżne bakalie, oraz tarte jabłka, które dodają wilgotności ciastu, więc ciasto może trochę postać. U nas nigdy się nie zdarzyło by dotrwało do drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia.

Polecam też przepis na tani makowiec japoński.  Proponuję Wam też inne pyszne przepisy na sprawdzone ciasta z makiem:  Najlepsze ciasta z makiem na święta

A jeśli szukasz przepisu na sernik to zerknij na ten wpis Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki

Ciasto makowo-jabłkowe

składniki: 

  • 200 g maku suchego mielonego lub puszka gotowej masy makowej
  • 250 ml mleka
  • 150 g mielonych migdałów lub orzechów, ewentualnie 4-5 łyżek mąki ryżowej, kukurydzianej lub pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1-2 szklanki cukru (ilość zależy od preferencji smakowych)
  • 2 łyżki miodu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 esencja migdałowa
  • 3 duże jabłka
  • 5 szt. jajka
  • 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 100 g orzechy laskowe łuskane
  • 50 g migdały łuskane
  • 50 g morwa biała suszona (opcjonalnie)

Przygotowanie: zmielony suchy mak wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok.  15 minut cały czas mieszając, aż mak napęcznieje, wchłonie mleko i będzie prawie suchy. Mak studzimy.

Orzechy laskowe, migdały i morwę wysypujemy do szatkownicy i siekamy niezbyt drobno.  Umyte jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka, miękkie masło, miód i cukier łączymy miksując kilka minut na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta. Można też oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli, dodać je na końcu do ciasta do zmiksowanych żółtek z cukrem i masłem. Dodajemy zmiksowane na pył migdały (lub mąkę migdałową lub kokosową),  proszek do pieczenia, esencję migdałową, mak i miksujemy dalej.
Dodajemy wszystkie bakalie, starte jabłka i mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Makowiec japoński pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 175-180 st. C. Studzimy po wyjęciu z piekarnika. Ciasto z makiem posmarować polewą czekoladową. Ja posmarowałam  wierzch makowca japońskiego polewą z białej i gorzkiej czekolady, zrobiłam wzorki i posypałam posiekanymi wiśniami w czekoladzie i kuleczkami z czekolady. Można np. rozpuścić czekoladę we wrzącej śmietance 30% i gdy zacznie gęstnieć rozsmarować na powierzchni makowca.

Makowiec japoński

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

19 myśli nt. „Ciasto makowo-jabłkowe (makowiec japoński)

  1. Pingback: Domowy ekstrakt waniliowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Mam pytanie,
    w jakiej formie (wymiary) pieczony jest makowiec japoński. Ciasto prześliczne, pięknie się prezentuje i b. bym chciała je upiec na święta. Jak robicie Państwo wzory na cieście.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Maja

    • Blaszka 30 x 20 cm.A wzory w zalezności jaki kolor ma przeważać np. smarujemy całą powierzchnię ciasta ciemną czekoladą i robimy w poprzek paski z białej czekolady, za pomocą patyczka do szaszłyków robimy przez całą długość ciasta smugę i powtarzamy od początku, posypujemy reszta dekoracji. Pozdrawiam.

  3. Witam ponownie,
    mam jeszcze kilka pytań odnośnie makowca. Czy 2 szklanki cukru to nie za dużo na tę ilość składników w cieście (czy ciasto nie będzie za słodkie). Czy mogę zrezygnować z morwy suszonej. I już ostatnie pytanie: w większości przepisach występuje kasza manna lub bułka tarta u Pani mąka. Jakie to ma znaczenie – (jeśli ma). Proszę o wyrozumiałość, ale nie mam dużych doświadczeń jeśli chodzi o pieczenie ciast, stąd moje pytania.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Maja

    • Cukru może być mniej, ale nie wydaje mi się aby to ciasto było za słodkie, jabłka były kwaskowe. Morwę dodałam bo miałam akurat ;)W większości przepisów kasza lub mąka jest formą zagęstnika, mąka tutaj tworzy pewną strukturę ciasta. Pozdrawiam.

  4. Doby wieczór,
    Mam pytania do Pani:
    1). „Jajka, masło i cukier łączymy i miksujemy ok. 15 minut” – tzn. że wszystkie te trzy składniki miksujemy razem jednocześnie – czy dobrze myślę. ?
    2). Pani ciasto nie jest tak mocno zbite jak w innych przepisach. Od czego to zależy.
    Pozdrawiam,
    Danuta

  5. Rzeczywiście dwie szklanki cukru stanowczo za dużo , ja dałam 1 szklankę
    i było super .Nie bardzo rozumiem jak z tymi wzorkami z czekolady, żeby wyszły
    takie ładne fale. Mała podpowiedź względem „fal „.
    Ciasto rzeczywiście bardzo dobre. Zrobiło furorę w śród domowników.
    Pozdrawiam wykonawczynie specjału.

    • Kasiu w zależności jaki kolor ma przeważać np. smarujesz całą powierzchnię polewą z ciemnej czekolady, a w poprzek na całej długości robisz pasy jak zebrę, następnie wykałaczką lub patykiem do szaszłyków przez całą długość przeciagasz patyczkiem na całej długości ciasta, powtarzasz równolegle to samo.

  6. Dziękuję Jolu , teraz zrozumiałam (blondynka ) , ja jeszcze dodałam śliwkę kalifornijską namoczoną lekko w Amaretto spróbuj (super ) . Ciasto rzeczywiście superowe . Pozdrawiam serdecznie

  7. Upiekłam… choć przyznam, że miałam problem z roztarciem masła z jajkami i cukrem. Wszystko razem ucierałam ok. 20 minut. Widoczne były śladowe „kuleczki” masła, no i nie był to tradycyjny kogiel-mogiel. Puchu nie było, ale może tak ma być. Dodałam pozostałe składniki. Liczę, że makowiec jest smaczny. Jutro degustacja. Dam znać czy smakowało.
    Póki co pozdrawiam, już tym razem świątecznie,
    Danuta

  8. Również wczoraj upiekłam. Ja masło trochę rozpuściłam, aby łatwiej się miksowało. Dodałam orzechy włoskie, rodzynki i śliwki kalifornijskie za miast tego co w przepisie. Myślę, że bakalie każdy może dodać wedle uznania. Ciasto ładnie urosło, ale później opadło, nie wiem, czy tak ma być ? Napiszę po degustacji jak wyszło smakowo 🙂

    Wesołych Świąt 🙂

  9. Maslo z cukrem nalezy utrzec i dodawac jajka ,lub jajka utrzec z cukrem i maslo osobno ,a potem polaczyc i wtedy wszystko ladnie sie polaczy i nie bedzie grudek masla.Ciasto wyglada rewelacyjnie i pewnie sie skusze ,zeby je upiec .Pozdrawiam 🙂

  10. Pingback: Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *