Bardzo często przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z groszkiem konserwowym z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu domowego lub majonezu Winiary. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa na Świętach i różnych uroczystościach np. na Sylwestra.
Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie kroję w drobną kostkę. Jajka na twardo kroję za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodaję do sałatki groszek konserwowy, bywa, że gotowaną szynkę, soczyste jabłko. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodaję również cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek majonez Winiary. Wszystko dokładnie mieszamy.
Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na mini babeczkach. albo np. w cukinii
Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje.
- Składniki na :Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i groszkiem
- 3-4 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 dużego selera,
- 10 szt. – ziemniaki, tej samej wielkości
- 4-5 szt ogórki kiszone,
- 1 łyżka musztarda sarepska,
- 4-5 łyżek majonez Winiary,
- 6 szt. jajka gotowane,
- 3-4 łyżki groszku konserwowego
- 1 soczyste jabłko,
- do smaku sól i pieprz
Przepis na Tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem i groszkiem konserwowym. Warzywa myjemy i gotujemy bez obierania ze skóry. Ziemniaki gotujemy w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, nie mogą być rozgotowane, prawie jak al dente. Ugotowane warzywa odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w drobną kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (których sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), groszek konserwowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy łyżkę musztardy, dodajemy majonez, sałatkę dokładnie mieszamy, przekładamy sałatkę do szklanej miski, dekorujemy w prosty sposób np. pomidorkami koktajlowymi i groszkiem (tutaj świeżym), chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Sałatka musi się „przegryźć” czyli nabrac smaku.
chyba najlepsza!
Jesteś pierwszą osobą, która robi sałatkę jarzynową z musztardą tak jak ja 🙂 Kiedy dorzuciłam na bloga na nią przepis wszyscy się dziwili 🙂 Wersja bardzo rzadka, a szkoda bo dzięki musztardzie sałatka nie jest mdła i ma odrobinkę ostrości 😉 Pozdrawiam Ewelina
Moja mama i babcia zawsze dodawały do sałatki musztardę.
Ewelina musztardę zawsze dawała moja mama do tej sałatki, moja siostra też ją daje, dla mnie to normalne w sałatce jarzynowej.
A no właśnie u mnie też od pokoleń, a teraz zauważyłam, że nie wszyscy gotują warzywa w skórkach i nie dają musztardy, ale za to urozmaicają sałatkę kukurydzą 🙂
Pingback: Przystawka z szynki faszerowanej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Sałatka ziemniaczana z bobem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Sałatka świąteczna z jajkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Dansk kartoffelsalat. Danish potato salad. Danska potatissallad. Duńska sałatka ziemniaczana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię