Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i groszkiem

Bardzo często przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe  z majonezem z groszkiem konserwowym z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu domowego lub majonezu Winiary. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa na Świętach i różnych uroczystościach np. na Sylwestra.

Ugotowane warzywa, kiszone ogórki  dokładnie kroję w drobną kostkę. Jajka na twardo kroję za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodaję do sałatki groszek konserwowy,  bywa, że gotowaną szynkę, soczyste jabłko. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodaję również cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek  majonez Winiary. Wszystko dokładnie mieszamy.

Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na  mini babeczkach.  albo np. w cukinii

Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje.

sałatka jarzynowa z groszkiem

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

  • Składniki na :Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i groszkiem
  • 3-4 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 dużego selera,
  • 10 szt. – ziemniaki, tej samej wielkości
  • 4-5 szt ogórki kiszone,
  • 1 łyżka musztarda sarepska,
  • 4-5 łyżek majonez Winiary,
  • 6 szt. jajka gotowane,
  • 3-4 łyżki groszku konserwowego
  • 1 soczyste jabłko,
  • do smaku sól i pieprz

Przepis na Tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem i groszkiem konserwowym. Warzywa myjemy i gotujemy bez obierania ze skóry. Ziemniaki gotujemy w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, nie mogą być rozgotowane, prawie jak al dente. Ugotowane warzywa odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w drobną kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (których sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), groszek konserwowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy łyżkę musztardy, dodajemy majonez, sałatkę dokładnie mieszamy, przekładamy sałatkę do szklanej miski, dekorujemy w prosty sposób np. pomidorkami koktajlowymi i groszkiem (tutaj świeżym), chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Sałatka musi się „przegryźć” czyli nabrac smaku.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem
Tradycyjna sałatka jarzynowa z  groszkiem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

10 myśli nt. „Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i groszkiem

  1. Jesteś pierwszą osobą, która robi sałatkę jarzynową z musztardą tak jak ja 🙂 Kiedy dorzuciłam na bloga na nią przepis wszyscy się dziwili 🙂 Wersja bardzo rzadka, a szkoda bo dzięki musztardzie sałatka nie jest mdła i ma odrobinkę ostrości 😉 Pozdrawiam Ewelina

  2. A no właśnie u mnie też od pokoleń, a teraz zauważyłam, że nie wszyscy gotują warzywa w skórkach i nie dają musztardy, ale za to urozmaicają sałatkę kukurydzą 🙂

  3. Pingback: Przystawka z szynki faszerowanej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  4. Pingback: Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  5. Pingback: Sałatka ziemniaczana z bobem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  6. Pingback: Sałatka świąteczna z jajkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  7. Pingback: Dansk kartoffelsalat. Danish potato salad. Danska potatissallad. Duńska sałatka ziemniaczana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Ewelina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *