Seromakowiec, zwany też seromak to ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ma dwa w jednym ( 2 w 1) . Seromakowiec na kruchym spodzie jest wilgotny, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle pyszny w smaku. Bardzo lubię to ciasto, a przypomniałam sobie o nim oglądając program kulinarny na IPLA ze strony MojeCiasto.pl. Nie mogłam znaleźć kartki z moim przepisem, wykorzystałam więc ten przepis, lekko go modyfikując po swojemu.
Do dekoracji seromakowca postanowiłam przygotować klasyczny lukier z białek z dodatkiem cukru pudru i kandyzowane owoce. Dodałam do lukru aromat waniliowy, można też dodać sok z cytryny, który przyspieszy zastyganie lukru na powierzchni sernika. Taki lukier doskonale nadaje się też do dekorowania pierniczków, czy ciasteczek, gdyż jest trwały i długo przydatny do spożycia.
Przepis na Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) blaszka 23cm x 32 cm:
Na spód kruchy:
- 125 g margaryny palma z murzynkiem
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1 żółtko
masa makowa:
- 1 puszka gotowej masy makowej (900 g)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
masa serowa: - 1/2 masła lub margaryny do pieczenia
- 1 kg sera twarogowego, może być z wiaderka
- 1 szklanka cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka kropel olejku waniliowego
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy (60 g) z cukrem np. Winiary
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier: na 1 białko powinniśmy zastosować 100 g cukru pudru. Dodatkowo odrobina aromatu np. waniliowego, migdałowego. Opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie w kulkę. Prostokątną formę smarujemy delikatnie tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 190st.C.
Przygotowujemy masę makową. Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy gotową masę makową i kaszę manną. Wszystko dokładnie mieszamy. Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy najlepiej łyżką silikonową.
Przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem, domowym cukrem waniliowym, dodajemy ser twarogowy, miękkie masło lub margarynę, opakowanie budyniu waniliowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy na niezbyt dużych obrotach miksera.
Na masę makową wykładamy za pomocą łyżki masę serową, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180st.C (góra-dół) piekarnika i pieczemy 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160st.C i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie lukru: Białko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy go za pomocą elektrycznego miksera, będzie gęstszy i bardziej bielszy jak zrobimy to mechanicznie. Ubijamy tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencji lukru.
Dekorujemy miksem owoców kandyzowanych.
Na jakie wymiary blachy jest ten przepis?
Uzupełniłam we wpisie 23cm x 32 cm
Seromakowiec rewelacyjny!!!
W przepisie jest napisane- kilogram sera twarogowego a czy mogłabyś polecić jakiś konkretny ser? W sumie od niego zależy smak ciasta. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ja kupuję ser twarogowy z regionalnej SM Czarnków, ja polecam twarogi w kostkach do serników.
Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dziękuję , uratowałaś mi święta !!! Pozdrawiam
Ola
Czy twaróg ma być 3-krotnie mielony? Oraz czy może być masa makowa 850 g ?
To był twaróg z wiaderka na serniki.
Czy twaróg ma być 3-krotnie mielony? Oraz może być masa makowa 850g ?
Pingback: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moja mam piecze to ciasto, jest bardzo słodkie. Czy do gotowej masy makowej już z bakaliami i cukrem trzeba dodawać jeszcze cukier?
Dodajemy tyle, aby nam smakowało.
Masa makowa stwardnieje bo zaraz po zrobieniu jest płynna …
Czy nalezy przechowywac w lodowce?
Nie trzeba
Wyszedł pyszny! Tylko polecam jednak mniej cukru do maku,bo za słodki,ale jak kto lubi☺️
Lukier dajemy na upieczone ciasto? Pytam bo nie jestem pewna.
Na zimne upieczone ciasto.
Pyszne, ale stanowczo mniej cukru.😋
Czy spód z makowcem pieczemy zanim dodamy ser czy na mak od razu wyłożyć ser i dopiero piec ?
Pieczemy wszystko razem.
Jak podpiekamy sam spod to go studzimy przed wyłożeniem masy makowej?
Nie ma takiej potrzeby.
Czy ciasto jest lepkie? Czuć cukier w dotyku czy raczej gładkie powinno być?
Przepis idealny! Sernik wyszedł delikatny i bardzo smaczny. Nie dodawałam cukru do masy makowej i wyszło wszystko pysznie. Przepis zapisuje w moich ulubionych! 😘
podpiekłam spód i to był mój błąd ;( wyszła karmelowa podeszwa którą można dziabać siekierą. Reszta bardzo smaczna
Do gotowej masy makowej nie dodaje nic cukru,!!! dodaje natomiast żurawinę, migdały, skórkę pomarancz, orzechy, łyżkę powideł lub dżemu z czarnej porzeczki, jajko całe, łyżkę masła, 1-2 łyżki bułki tartej to chyba wszystko..
Cukru na pewno nie dodaje nic!!!
Ciasto super do masy makowej dodaje amaretto pycha jest i zapach migdałowy
A jak pić jeśli moj piekarnik piecze tylko od dołu