Piotrek dzisiaj działał w kuchni i przygotował zupę gulaszową, tym razem z dodatkiem wołowych klopsików.
W lodówce było też sporo papryki i warzyw, pasta curry tandori, postanowił to wszystko wykorzystać do gęstej zupy gulaszowej.
Bo zupa gulaszowa to jedna z jego ulubionych zup, on generalnie lubi pikantne, gęste zupy, które zastępują dwa dania.
Bo ta dzisiejsza zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami to taki gulaszowy eintopf.
Ale na blogu znajdziecie też przepis na węgierską zupę gulaszową.
Na chłody nadaje się też gęsta fasolowa zupa z pięknego Jasia.
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami jest smaczna i rozgrzewająca:
SKŁADNIKI:
- 40 dag mięsa wołowego,
- 3 łyżki bułki tartej
- chili w młynku Kotani
- 1 jajko
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią,
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 2 łyżeczki pasty curry Tandori,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 papryki kolorowe,
- 1 litr wody,
- 3 ziemniaki,
- pieprz czarny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie (ok. 1 litra). Klopsiki wyjmujemy. Pokrojone w kostkę warzywa szklimy na mieszance oleju i przekładamy do garnka, w którym gotowały się klopsiki, dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka ponownie przekładamy klopsiki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę aż zupa gulaszowa zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na gęsto z kolendrą.
Smacznego
Uwielbiam klopsiki w zupie!
Pingback: Chilli con carne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Ide gotowac !!!!