Eklerki z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat to moja kolejna propozycja na ciasto wykonane z ciasta parzonego.
Polecam mini ptysie, gniazdka pomarańczowe, ptysie z bitą śmietaną, karpatka z kremem.
Eklerki tak jak ptysie po upieczeniu kroi się na pół i nadziewa np. ubitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem. Eklerki z kremem budyniowym można wziąć do ręki, bez sztućców delektować się ich smakiem. Idealnie nadają się do podania na Święta, czy Sylwestra. Do kawy popołudniowej też będą pasować znakomicie.
Te parzone ciasteczka uwielbiają dzieci, ale wtedy zamiast kremu budyniowego z tego przepisu (uwaga na alkohol) należy wykorzystać ubitą śmietankę i dodać jakieś owoce, np. maliny, czy borówki
.
Eklerki z kremem budyniowym i adwokatem:
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody,
pół kostki masła lub margaryny (125 g),
1 szklanka mąki,
4 jajka,
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki masła lub margaryny. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy, dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy dalej. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy z ognia. Czekamy aż masa przestygnie i dodajemy po kolei po 1 jajku, cały czas ubijając. Po dodaniu wszystkich jajek, ubijamy całość na jednolitą masę. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką formujemy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia podłużne eklerki. Pieczemy eklerki ok. 25 minut w 200ºC aż zrobią się złote. Gdy ostygną przekrawamy je wzdłuż na pół.
Krem budyniowy:
500ml mleka
5 żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
25 ml likieru adwokat
Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Żółtka i cukier ucieramy do białości mikserem za pomocą trzepaczki. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, miksujemy dalej, aż do uzyskania gładkiej masy.
Masę jajeczną wlewamy do ugotowanego mleka, mieszamy ręczną trzepaczką, aż wszystko się połączy. Rondelek z mlekiem i masą ponownie zagotowujemy cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż krem budyniowy zgęstnieje (2-3 minuty). Zdejmujemy z ognia, wlewamy likier, dokładnie mieszamy. Aby na kremie nie zrobił się kożuch, przykrywamy rondelek folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowy umieszczamy w rękawie cukierniczym i dekoracyjnie wyciskamy na spodnią część eklerków, przykrywamy je górną częścią eklerka. Eklerki pokrywamy białą lub ciemną polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa ciemna i jasna:
200 g czekolady gorzkiej i 200 g białej czekolady
50 g masła + 50 g masła
Robimy dwie polewy białą i ciemną. Czekoladę gorzką i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy, do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej. Z czekoladę białą i masłem postępujemy podobnie. Polewą jasną i ciemną smarujemy wierzch eklerek (albo zanurzamy je w polewie) zostawiając po trochę z każdej, aby eklerki z ciemną polewą dodatkowo udekorować białą, a eklerki z jasną polewą dekorujemy dodatkowo ciemną polewą.
Jak komuś się nie chce lub nie potrafi to może przygotować krem na bazie budyniu z torebki i również kupić gotowe polewy w sklepie. Wszystko jest dla ludzi, nawet gotowe produkty 😉 Smacznego!
Pingback: Piernikowe ptysie z kremem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię