Bezglutenowe naleśniki budyniowe bez mąki i cukru, które mają tylko ok. 65 kcal.
Na deficycie kalorycznym można jeść również pyszne naleśniki, tylko trzeba mieć dobry przepis jak te naleśniki: fit budyniowe naleśniki bez zwykłej mąki i cukru, zamiast budyniu można wykorzystać skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Ja smażę naleśniki na patelni 23 cm i zawsze wychodzą mi 4 sztuki, naleśniki nie rozpadają się, są sprężyste, po usmażeniu dobrze się rolują. Naleśniki bez glutenu robi się bardzo szybko, trzeba jedynie poczekać 15 minut, aż nasze ciasto odpocznie.
Jeśli szukasz przepisu na inne naleśniki, to kliknij w poniżej umieszczone przepisy:
– tradycyjny przepis naleśniki na mleku, wodzie gazowanej z mąką i jajkami
– naleśniki na wodzie bez mleczne
– naleśniki budyniowe bez jajek
– naleśniki bez mleka i jajek.
– albo inne naleśnikowe inspiracje
Składniki na 4 cienkie bezglutenowe naleśniki budyniowe bez mąki i cukru:
120 ml mleka 3,5 % rozrobionego z wodą *może być pół na pół, może być mleko 0,5 %, czy 1,5 % tłuszczu
1 jajko,
40 g- proszek budyniowy bez cukru, albo skrobia ziemniaczana czy kukurydziana
szczypta soli
2 łyżeczki oleju do smażenia
Jak zrobić bezglutenowe naleśniki budyniowe bez mąki i cukru? Wszystkie składniki przełożyłam do blendera i zmiksowałam, zostawiłam na 15 minut by ciasto odpoczęło. Naleśniki są usmażone z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę naleśniki na patelni 23 cm, masę leję na oko, ale zawsze wychodzą mi 4 sztuki.
Wielkość i ilość naleśników zależy od wielkości patelni. Podałam je na wytrawnie bo takie lubię najbardziej, 1 bez farszu naleśnik ma tylko 65 kcal, od nas samych zależy jaki farsz damy. Mój farsz z niskokalorycznego serka, plasterka chudej wędzonej szynki, miksu sałat, 2 pomidorków koktajlowych i 3 pokrojonych drobno plasterków ogórka ma ok. 70 kcal. Smacznego!