Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym z kurkumą to nasza propozycja na pyszny, a jednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką.
Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki:
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym
Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem
Klopsiki z ryżem i natką pietruszki
Klopsiki z ryżem do zupy
Klopsiki w sosie paprykowym
Klopsiki w sosie śmietanowym
Klopsiki ze szpinakiem, składniki na 12 klopsików ze szpinakiem:
250 g mięsa mielonego z wieprzowiny
garść świeżych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
½ cebuli
1 jajko
sól i pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej
2 młode marchewki
1 łyżka mąki
ok. ½ łyżeczki kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwek
ok. 100 ml śmietanki 30%
Ja przygotować pyszne klopsiki ze szpinakiem, sposób przygotowania: Umyty, osuszony na ręczniku papierowym szpinak kroimy w paseczki, czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojony szpinak i chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, szpinakiem, doprawiamy do smaku przyprawami, zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy pulpety ciut większe od orzechów włoskich. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone marchewki, które chwilę podgotowujemy. Do wrzącego bulionu wkładamy klopsy, gotujemy je na małym ogniu ok. 15 minut. Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy odrobinę zimnej wody i śmietankę, mieszamy aby nie było grudek. Do garnka z klopsikami dodajemy kurkumę i wlewamy śmietankę z mąką, mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje i zrobi się jednolicie żółty. Sos możemy jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym podajemy z ryżem i np. marchewką z groszkiem.
Pingback: Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię