Kurczak w ziołach prowansalskich w papirusie podany z kaszą bulgur i papryką.
Proste i szybkie danie. Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich to propozycja na smaczne, aromatyczne danie, jednocześnie wyglądające bardzo apetyczne, które można przygotować na wielkanocny obiad. Bardzo często przygotowujemy na obiad piersi z kurczaka w tzw.” papirusie”, ale nie gotowym od W… tylko w „papirusie” zrobionym w domowy sposób. Smarujemy papier do pieczenia olejem lub oliwą, doprawiamy ziołami (tym razem są to zioła prowansalskie), solą, pieprzem, spinamy wykałaczkami i smażymy z obu stron na patelni. Zrobiłam też do kurczaka pyszną kaszę bulgur wymieszaną tym razem z kolorową papryką.
Inne nasze przepisy z kaszą bulgur:
Kasza z tofu i szpinakiem
Sałatka z bulgur i serem Halloumi
sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella
pieczarki nadziewane kaszą i seremkasza ze szpinakiem
Polecam też na obiad:
pierś kurczaka z tymiankiem, pierś z kurczaka po prowansalsku , kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym, Pierś faszerowana serem i warzywami, a szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami, kurczak caprese, czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś z rukolą, faszerowana pierś z serem kozim.
Składniki na 2 porcje piersi kurczaka w ziołach prowansalskich:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól morska
czarny pieprz
zioła prowansalskie
olej rzepakowy do posmarowania papieru
Jak przygotować Pierś kurczaka w ziołach prowansalskich w papirusie? Papier do pieczenia większy po złożeniu niż pierś kurczaka smarujemy olejem, posypujemy solą morską, pieprzem i ziołami prowansalskim, przygotowujemy tyle arkuszy ile mamy piersi kurczaka. Na Połowce arkusza papieru układamy piersi kurczaka, przykrywamy drugą częścią papieru i spinamy 2 wykałaczkami. Przygotowany pakunek z kurczakiem układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po ok. 5-6 minut z każdej strony, pod koniec smażenia możemy kurczaka smażyć pod przykryciem. Następnie mięso z kurczaka układamy na desce i kroimy w grube plastry. Plastry piersi kurczaka układamy na talerzu, podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
A na tą pyszną kaszę bulgur można przepis ?
Podobnie jak w tym przepisie, http://straga.pl/salatki/salatka-kaszy-bulgur-warzywami/, zamiast awokado i pomidorów dodałam kolorowe papryki.