Kluski kładzione z marchewką robiłam pierwszy raz w życiu, a wszystkie składniki dodałam na oko nie wiedząc, czy przypadkiem to wszystko mi się w garnku nie rozpłynie. Ale kluski wyszły idealne, wiec podaję przepis.
Na blogu jest cała masa przepisów na kluski, polecam Wam jednak skorzystać z tego przepisu na kluski kładzione z marchewką. Marchewka jest świetnym dodatkiem, dodawałam marchewkę nawet do placków Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki.
Kluski z sałaty i buraka
Kluski szpinakowo-serowe
Jak zrobić kluski śląskie
Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną
Kluski ziemniaczane z kurkami
Kopytka z sosem grzybowym
Składniki:
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki kartoflanej
3 łyżki mąki pszennej
2 ugotowane duże marchewki
2 ugotowane ziemniaki
1 jajko
sól morska w młynku
1 łyżeczka soli do gotowania + szczypta do klusek
1/2 cebuli
1 łyżka oleju
kilka plasterków polędwicy
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Gotowane marchewki zmiksowałam niezbyt dokładnie w blenderze, ziemniaki zmiksowałam zaś na puree. Mieszamy obie masy, dodajemy jajko, wszystkie gatunki mąki, szczyptę soli i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto układamy na pokrywce. Na osoloną wrzącą wodę kładziemy kluski. Za każdym razem maczamy łyżkę we wrzącej wodzie. Gotujemy chwilkę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy kluski okraszone skwarkami przygotowanymi ze smażonej cebulki, polędwicy, posypujemy siekanym szczypiorkiem.