Domowy ser żółty z twarogu, jest bardzo prosty do przygotowania, wyglądem przypomina trochę ser salami, albo ser Liliput, a jego smak zależy od ilości soli i dodatków smakowych.
Swój pierwszy ser żółty zrobiłam bardzo dawno temu, przepis mam od babci podobnie jak inne przepisy na sery. Ser żółty przeważnie przygotowuję bez dodatków, ale myślę, że kolejny przygotuję z czarnuszką, Was zachęcam do wykorzystania ulubionych ziół czy przypraw, bo z dodatkami będzie smakował zupełnie inaczej.
Domowe sery robię regularnie na różne sposoby, przepisy na sery znajdziecie poniżej:
Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami
sery topione: Serek topiony (domowy)
Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami
Labneh (arabski serek jogurtowy)
Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce)
Domowy ser żółty jest idealny do kanapek, zapiekanek, czy tarty do pizzy. Polecam!
Składniki:
½ kg sera białego półtłustego (twaróg)
400ml mleka 3,2%
50 g masła
1 żółtko
½ łyżeczki sody
sól do smaku
Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i przekładamy do garnka. Wlewamy mleko. Zagotowujemy i cały czas mieszamy, ja wykorzystuję do mieszania silikonową łyżkę. Gotujemy zawartość garnka na małym ogniu ok 10 minut, aż pojawi się serwatka. Zlewamy całość na gęste sito lub durszlak wyłożony gazą, odciskamy nadmiar płynu. W tym samym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i szybko mieszamy. Wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku solą, dodajemy żółtko i mieszamy bardzo energicznie. Następnie wsypujemy sodę, w tym momencie zwiększa się objętość sera, po czym za chwilę ser opada, ale widać w nim małe dziury. To wszystko. Przekładamy do woreczka umieszczonego w dużej miseczce lub wykładamy miskę folią aluminiową. Gdy ser przestygnie wstawiamy ser na noc do lodówki. Następnego dnia możemy go kroić nożem, wykorzystujemy domowy ser żółty do kanapek lub na milion sposobów 😉
Tak łatwo sie robi?? spróbuję …pozdrawiam:)
Bardzo łatwo 🙂
Zrobiłam:) faktycznie robi się błyskawicznie. Zobaczymy jak smakowo. Kiedyś robiłam z innego przepisu to strasznie dużo garów 🙂 a tu super dzieki za przepis
A czy do zapiekania też się nadaje ten ser??? Testowałaś?
Nadaje się, gdyż dobrze się rozpuszcza.
Czy żółtko jest konieczne? Dodaje się je dla koloru, czy ma inną funkcję? Czy można je zamienić na odrobine np. kurkumy?
Chodzi o kolor, kurkuma ma jednak swój smak, nie wiem jak wpłynie na smak sera.
Czad 🙂 chyba kradnę przepis 🙂 🙂
Nie rósł mi tak nagle tylko tak bardzo delikatnie i powoli. Dziurek nie widzę. Co zrobiłam źle. ?
Soda powoduje rośnięcie i tworzenie dziurek.
Czy soda jest konieczna?
To soda powoduje, że ser w pewnym momencie się puszy i tworzą się w nim dziurki.
Czy masło jest konieczne?? A mleko 3,2 można zastąpić mniej %??
Tak, podobnie jak podczas przygotowania sera smażonego, a mleko może być 2,0%.
Po co Ci ser… Zjedz sałatę…
Po co Ci sałata ? Żyj powietrzem !
sałata z serem lepiej smakuje …
Świetny i prosty przepis. Właśnie biorę się do działania.
Czy twaróg musi być bardzo zbity? Czy zielony typu Quark tez się nada? A mleko 1,5% bo tylko takie mam dziś?
Czy twaróg musi być bardzo zbity czy taki zmielony typu Quark tez się nada?
Yyy mam dziś mleko 1,5%… wyjdzie na takim?
To musi być twaróg, o ile pamiętam to Quark wygląda jak nasz serek homogenizowany, taki przynajmniej był w Niemczech.
A ja już prawie 2 godziny gotuję mleko z serem i nie wytrąciła się serwatka tylko cały czas jest taka masa , oczywiście coraz gęściejsza.
Ciekawa sprawa.
Wina mleka pastetyzowanego.
Mam ten sam problem. Mleko prosto od krowy niepasteryzowane
witam
zrobiłam rewelacja!!!!!
miękki kremowy super
u mnie tez byl prolem nie chciala sie wytrącić serwatka,zwiekszylam ogien na wiekszy i to pomogło.
Njaważniejsze, że smakował.
A jak nie dam masła to nie wyjdzie? Chciałabym taki dietetyczny ser żółty z jak najmniejsza ilością tłuszczu. Chyba ze można zastąpić oliwa z oliwek.
Proszę to sprawdzić, ja daję zawsze masło.
bardzo ciekawe przepisu.ja jak narazie zrobiłem z kefiru twaróg ale na pewno nie omieszkam dalej eksperymentować
pozdrawiam
Witam
Jak długo taki ser może lezakowac? I w jakich warunkach? Czy lepiej zamrozic nadmiar?
Polecam zamrozić, nigdy nie miałam okazji sprawdzenia jak długo może leżakować, bo szybko znika.
Pingback: Ser suszony domowy. Suszony twaróg. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrobiłam i z 1 kg sera białego wyszło 800 g sera zoltego… czemu ? Czy to dlatego że na kg sera białego dałam 0.5 l mleka zamiast litr ?
super spróbuję pozdrawiam aile wyjdzie tego sera z takiej proporcji jak podałaś
Witam. Czy można użyć innego składnika niż soda ?
To właśnie soda powoduje, że w serze pojawiają się dziurki 🙂
U mnie dziurek nie ma a ser wyszedł bardzo miękki. Podejrzewam, że dlatego, że twaróg robiłam sama i nie był tak suchy jak kupny. Z czterech litrów mleka wyszly mi trzy kubeczki plastikowe (jednorazowe 200ml) sera.
W smaku rewelacja 🙂 jednak wyszedł zbity i w kawałkach. Nie da się go połączyć. Takie kluczy są. Dlaczego ?
Nie wiem co mogło być przyczyną.
Grudki białego sera mam dlaczego?
może był źle rozdrobniony
Ser obłędny!!!! Ja robię z własnego twarogu i własnego masła..bajka!!!!!!!!!
Też mam swój ser i masło i mleko 😁 jak robić żeby wyszło?
Kolejny raz zrobilam ale naszej 4 ro osobowej rodziny musze robic z podwojnej porcji …cieszy mnie to ze im smakuje
Mleko swierze czy może by uht
Mleko świeże czy może być uht
Jak moja babcie go robiła to nie było mleka uht, tylko świeże, ale ja robiłam ten z mleka w kartonie.
mleko NIGDY UHT, świeże z butelki jak krowy nie mamy
Serek obłędny a najważniejsze ze się naprawdę szybko robi. Robię już czwarty raz super jest polecam wszystkim.
Czy mozna uzyc twarogu z przepisu na domowy ser z mleka I jogurtu? ( Ja zalewasz am poprzednia serwatka) Robie taki ser z mleka prosto od kozy. Od zawsze marzylam zeby zrobic zolty ser a tu taki fajny przepis. Swietny blog! Macie fb? Pozdrawiam, gosia
Można, a FB mamy https://www.facebook.com/Damskomeskiespojrzenie
Dzieki za odp. Przejrzalam caly blog, jest to najlepszy blog kulinarny po polsku! mieszkam w hiszpanii I tak mam tu ciagle chorizo, jamón, wszystko kurowane w soli, z wedzona papryka i suszone. Ale tesknilam za nasza biala kielbasa, szynka gotowana, kuchnia prl. Najbardziej chyba tesknie za oscypkami I sledziami, tu ich nie ma.Na szczescie robie sama wszystkie kiszonki, octy, wina. mamy wielki ogrod I wszystkie warzywa swoje, a sasiedzi maja kozy ( bo mieszkamy w gorskiej wiosce). Zrobie wszystkie przepisy z Waszego bloga, po kolei. Dziekuje za Wasza prace, jestem zachwycona blogiem! Jak wydacie ksiazki kupie wszystkie, z autografami.Pozdrawiam!
Gosiu aż się zarumieniłam na Te słowa. Książka marzy mi się od dawna ,ale nie mamy tzw. „pleców” w agencjach czy wydawnictwach aby się promować.
Sprobujcie wydac e- ksiazke. Wiem ze koszty sa znikome. Chociaz na pewno fajniejsza ksiazka ktora mozna wziac do reki I wertowac dlugie lata.
Witam.
Mój ser wyszedł nie za dobry – próbowałam go przed chłodzeniem, może dlatego? Powinien odstać w lodówce?
Mam wrażenie, że za dużo sodki tutaj i ją strasznie czuć. Jeśli następnym razem dorzucę mniej sodki to będzie ok? A co będzie jeśli jej nie wrzucę? Wiem, że jest odpowiedzialna za pęcherzyki 🙂
Dodam, że robiłam ze swojego sera, masła i swojego mleka. A i też mi się nie zrobiła serwatka jak poprzedniczce.
Ja robię z własnych produktów i wychodzi rewelacyjny.A robię identycznie.
Ja robię z własnych produktów i wychodzi rewelacyjny.A robię identycznie. Polecam
A jeśli mam mleko świeże takie prosto od krowy to powinnam je wcześniej zagotować? Ostudzić?
Takie mleko może mieć bakterie, zagotować.
Czy serek jak dodam mleko bez laktozy i twaróg bez laktozy?
Powinien wyjść, latkoza to cukier , nie ma wpływu na proces.
Zmarnowany kilogram dobrego twarogu, żadna serwatka się nie wytrąciła mimo że stałam nad garem ponad pół godziny.
Widocznie coś było nie tak z mlekiem.
Prosze o inf , czy może byc mleko i twaróg bez laktozy ?
Nie interesowałam się tematem laktozy, czy jej braku, więc prosze samemu sprawdzić