Zupa marchewkowa z kurkumą i curry.
Marchewka w naszym kraju to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych i najtańszych warzyw. Marchewka sprawdza się jako dodatek do dań głównych: marchewka z groszkiem, surówka z marchewką, jako składnik ciasta, a także w zupie! Polecam moje przepisy na zupę z marchwi i pomarańczy i zupę krem z marchwi z ognistą mieszanką przypraw. Kremowa zupa marchewkowa to źródło beta karotenu ( prowitamina A), taką zupę możemy przygotowywać cały rok, również z marchewki mrożonej.
Zupa krem z marchewki to delikatne danie, przy tym wygląda bardzo elegancko. Ma piękny kolor i intensywny smak kurkumy i curry, ale wy możecie ją doprawić według swoich preferencji smakowych.
Zupa marchewkowa jest idealna dla miłośników warzyw i dla osób na diecie! Gdy jesteście na diecie śmietankę zastąpcie odtłuszczonym mlekiem.
Składniki na 4 małe porcje zupy marchewkowej lub 2 bardzo duże:
oliwa z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 duże marchewki
3 małe ziemniaki
kawałek selera
500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu
½ łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki indyjskiego curry
100-150 ml słodkiej śmietanki lub mleka np. kokosowego
kolorowy pierz, sól, natka pietruszki
Przygotowanie zupy marchewkowej z kurkumą.
Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy cały czas mieszając przez ok. 2 minuty.
Następnie dodajemy posiekany czosnek, później obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Doprawiamy warzywa solą, mieszamy i podsmażamy ok. 10 minut. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i curry, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy rondel pokrywą i gotujemy zupę ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Dodajemy śmietankę lub mleko i miksujemy na krem. Zupę marchewkową przekładamy do bulionówek. Krem marchewkowy możemy podać z kleksem gęstego jogurtu greckiego, posiekaną natką pietruszki lub z domowymi grzankami. Ja skropiłam zupę oliwą, doprawiłam jeszcze kolorowym pieprzem i posypałam natką. Smacznego!