NAJLEPSZY FARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW . Farsz do uszek może być z suszonych grzybów, z pieczarek, z grzybów mieszanych, czy grzybów z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego i uszek, a jak uszka to muszą być koniecznie z grzybowym farszem. Grzyby na farsz oczywiście sami zbieramy w lesie i potem suszymy.
Farszem grzybowym można faszerować uszka, pierogi, krokiety, kulebiaki, paszteciki, rogaliki, które podamy do barszczu. Doskonale sprawdzi się jako wigilijne krokiety z kapustą i grzybami, mini Krokiecikach z grzybami, ale najlepszy jest do uszek, pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego. , kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki,
Jak ktoś nie lubi grzybów to proponuję przygotować groszek ptysiowy, albo inne dodatki, które można podać do zupy grzybowej.
Dla mnie najlepszy farsz do uszek i pierogów to suszone grzyby, cebulka, sól i pieprzz do smaku 🙂 Tylko 4 składniki.
Smaczny, aromatyczny, mocno grzybowy farsz, którym można również faszerować pierogi, paszteciki, rogaliki, kulebiak, ciasto francuskie i krokiety z naleśników 🙂
Farsz do uszek czy pierogów przygotowuję kilka dni wcześniej, gdyż zajmuje trochę czasu. Nie jest on pracochłonny, ale trzeba namoczyć grzyby, potem je ugotować, odcedzić, posiekać, przesmażyć z cebulą i zmiksować. Farsz musi być zimny, ponieważ ciepły farsz może być przyczyną robienia się dziur w cieście lub powodować wypływanie farszu podczas gotowania. Szczegółowy przepis na najlepszy farsz do uszek i pierogów znajdziecie poniżej.
Poniżej znajdziecie moją propozycję na sprawdzony przepis na farsz do uszek i pierogów. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu!
Farsz do uszek – Składniki:
- 80-100 g suszonych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
- 2 szklanki wrzącej wody (ok. 500 ml do zalania grzybów)
- 2 duże cebule
- 1 czubata łyżka masła
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka bułki tartej (opcjonalnie)Jak zrobić najlepszy FARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW. Farsz do uszek z grzybami suszonymi: Suszone grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Odstawić aby zmiękły. Następnie wstawiamy garnek z grzybami i wodą (w której się moczyły) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, po ugotowaniu, odcedzamy grzyby na sicie (wywar wykorzystuję do barszczu ) . Gdy grzyby przestygną siekamy je drobno . Cebule obieramy z łupin, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy kopiastą łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli (nie może się zarumienić). Następnie wrzucamy posiekane grzyby i smażymy przez kilka minut (około 3-4 minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając, do odparowania nadmiaru wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Należy pamiętać, by farsz dość mocno doprawić, aby nie był mdły już po wykorzystaniu uszek. Do uszek czy pierogów farsz miksuję w szatkownicy, a jeśli jest za rzadki to dodaję odrobinę buki tartej. Można też farsz do uszek i pierogów przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Jeśli nie macie szatkownicy czy blendera, grzybowy farsz po podsmażeniu i ostudzeniu, powinno się jeszcze drobno posiekać aby podczas lepienia uszek czy pierogów nie uszkodził ciasta, do krokietów czy pasztecików nie trzeba aż tak drobno siekać farszu. Pyszny i najlepszy farsz z grzybami jest gotowy do wykorzystania. Smacznego!
A Wy? Jakie najczęściej przygotowujecie farsz do uszek i pierogów?
Sprawdźcie nasze przepisy na wigilijne dania, aby w ten wyjątkowy dzień zaimponować bliskim, że gotujecie jak szefowie najlepszych restauracji. Zaskoczcie swoich gości pysznymi potrawami!