Grillowany kotlet z kurczaka

Grillowany kotlet z kurczaka z pieczarkami, kalafiorem i pomidorami. Smaczny, szybki i tani obiad. Tradycyjnie pieczone udka z kurczaka już mi się znudziły, polecam Wam inny mój sposób na wykorzystanie mięsa z kurczaka, grillowany kotlet, do przygotowania tej potrawy potrzebna jest jedynie patelnia grillowa z pokrywką.  Do grillowania wykorzystałam ćwiartkę kurczaka, bez skóry i kości.

Przykładowe przepisy na kurczaka:
kurczak z rożna
grillowany kurczak
kurczak caprese
kurczak z warzywami w piwie
Kurczak po cygańsku
kurczak z porami zapiekany w cieście
Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek,
Smażone kotleciki z kurczaka
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem
Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem

Składniki na 2 porcje grillowanego kotleta z kurczaka:

2 udka z kurczaka
sól morska
czarny pieprz
majeranek
1 łyżka oleju

6 pieczarek
dodatkowo: pomidorki koktajlowe i ½ kalafiora

Przygotowanie:

Luzujemy udka kurczaka z kości nacinając wzdłuż aby mięso było w jednym kawałku, ściągamy też skórę z udek. Każdy kawałek mięsa smarujemy olejem, posypujemy przyprawami wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy kawałki kurczaka i grillujemy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, na tej samej patelni grillujemy jednocześnie też kapelusze pieczarek doprawione solą i pieprzem. Grillowanego kurczaka z pieczarkami przekładamy na talerze, podajemy z gotowanym kalafiorem i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *