Gulasz z kurczaka z groszkiem i marchewką to kolejna moja propozycja na tani obiad, o który się pytacie w wiadomościach na FB lub emailach. Bo kawałki kurczaka w sosie śmietankowym z warzywami to obiad niedrogi i do tego bardzo smaczny, zajadają się tą potrawą również dzieci.
Odpowiedzią na pytania o tanie potrawy stała się specjalna seria wpisów pt. „Kuchnia na trudne czasy”:
– cz.1 Kuchnia na trudne czasy
– cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego
– cz. 3 Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki
Wcześniej proponowałam Wam kiedyś podobny przepis na pysznego indyka w potrawce z marchewka i groszkiem, lub piersi kurczaka w sosie z warzywami.
Wiem, że lubicie przepisy z kurczakiem, gdyż najwięcej odsłon na blogu oprócz zrazów wołowych zawijanych, golonki z wody mają przepisy z kurczakiem, na pierwszym miejscu króluje Pierś kurczaka zapiekana z warzywami.
Dzisiaj przyszła pora na kolejny hit obiadowy: tani i błyskawiczny gulasz z kurczaka z groszkiem i marchewką.
Soczyste i delikatne kawałki kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem. Świetne na codzienny, tani obiad, który smakuje wszystkim, również dzieciom. Obiad jest tani gdyż wykorzystuję ćwiartki z kurczaka, z których ściągam skórę i usuwam kości, zostaje samo mięso, na 1 osobę wystarczy 1 ćwiartka. Cały obiad przygotowuję na jednej patelni w 15-20 minut! To kolejne danie, które można dodać do zestawu szybkich obiadów. To danie jest proste, ale bardzo smaczne, wszyscy je lubimy za doskonały smak i szybkość i prostotę wykonania. Zróbcie koniecznie!
Polecam też wpis 50 przepisów na obiady z kurczaka.
Składniki na 2-3 porcje gulaszu w sosie śmietankowym z groszkiem i marchewką.
2 ćwiartki kurczaka
300 g Buttergemüse ( marchewka, groszek + masło) ale może być tylko mrożona marchewka z groszkiem
1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego (może być z ½ kostki warzywnej)
szczypta ostrej papryki w proszku
150 g śmietanki kremówki 30%
50 ml wrzącej wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej rzepakowy
ryż do podania
Przygotowanie gulaszu z kurczaka w sosie z warzywami.
Z mięsa kurczaka ściągamy skórę, luzujemy z kości i kroimy w kostkę. (Na kościach i skórze można ugotować zupę np. krupnik, albo zupę ziemniaczaną). Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Smarujemy mięso odrobiną oleju. Mrożone warzywa wyjmujemy z zamrażalnika.
Rozgrzewamy patelnię i wykładamy doprawione mięso. Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony, następnie wlewamy gorący rosół lub bulion, zagotowujemy.
Do mięsa wsypujemy warzywa i gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut.
Dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i wrzącą wodą. Gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Podajemy np. z ryżem, makaronem, kaszą. Smacznego!
To jest ulubiony obiad moich dzieci, dlatego często je przygotowuje. Zawsze szybko znika z talerzy i dzieci proszą o dokładkę, a ja jestem zadowolona, że wszystkim smakuje. Zawsze podaje taki gulasz z ryżem. To też doskonała opcja na szybki i tani obiad. Polecam przepis, na pewno w każdym domu znajdzie swoich zwolenników 🙂