Wszyscy, którzy czytają nasz blog wiedzą, że wędliny domowe to nasz specjalność. Pokazujemy tylko sprawdzone przez nas przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem?
Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu:
Szynka domowa gotowana
Schab dojrzewający (schab surowy suszony)
Schab gotowany (domowa wędlina)
Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin.
Szynka gotowana pikantna:
Szynka gotowana jest soczysta, ale jednocześnie intensywna i pikantna w smaku. Przygotowałam jednak inną mieszankę przypraw, zamiast majeranku użyłam po 1 łyżeczce tymianku, oraz oregano, 2 litry wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka soli peklowej (można ją pominąć, ale ja wykorzystuję ją, gdyż szynka ma po ugotowaniu różowy kolor) 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, oraz po 1 łyżeczce papryczki chili Jalapeno i kilka ostrych papryczek Peperoncini, no i oczywiście główny składnik – 1,5 kg szynkę wieprzową z tłuszczykiem i skórą. Zagotowujemy płyn ze wszystkimi przyprawami, majonezem i musztardą, wkładamy szynkę i gotujemy 7 minut, wyłączamy, studzimy. Po minimum 6 godzinach znów zagotowujemy całość i gotujemy ponownie 7 minut, szynka stygnie w zalewie. Po wystudzeniu szynkę wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, po rozkrojeniu była różowa, pyszna i soczysta:)