Schab z pończochy
Przepis na domową wędlinę ogonówka
Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany)
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1,5 łyżki wędzonej papryki Kotanyi
- 1,5 łyżki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka suszonego czosnku
Przygotowanie:
Proces przygotowania tej wędliny trwa 2,5 tygodnia, ale wy możecie go skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji każdy lubi mniej lub bardziej podsuszoną wędlinę dojrzewającą. Ale czyż moja nie wygląda rewelacyjnie? Na początku schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Dokładnie obtaczamy schab w cukrze, przekładamy do metalowej keksówki i wkładamy do lodówki na 24 godziny, z mięsa wypłynęło sporo płynu, więc wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw. Starajmy się to robić dokładnie, jakość i smak wędliny będzie właśnie od tego zależał. Wkładamy schab ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tych 3 dniach płyn już raczej nie powstaje i zaczyna się etap suszenia.
4 dnia wyjmujemy schab z keksówki i wkładamy do pończochy / podkolanówki, ściśle związujemy na górze i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku zaczepiając o drążek. Mój schab wisiał 2 tygodnie, podczas wysychania znacznie zmniejszała się jego objętość, wyglądał prawie jak suszona polędwica, ale taki był mój zamiar gdy kupowałam wąski, cienki schab. Po 2 tygodniach możemy go zdjąć i po wyjęciu z pończochy włożyć do lodówki. Schab po rozkrojeniu zawijamy go w bawełnianą ściereczkę lub gazę, możemy go wtedy przechowywać długo, ale czy wytrzymacie tak długo? U nas suszony schab wieprzowy zniknął w oka mgnieniu 😉 Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.
Smacznego!
Super, bardzo apetyczne zdjęcie, aż chce się sięgnąć!
wyglada super. mam jednak pytanie jakie jest ryzyko, ze w takim schabie zalęgną się jakieś bakterie?
Jedynie takie, że jak nie zrobisz wszystkiego jak w opisie to wtedy może się coś zadziać. Sól i cukier pełnią rolę konserwującą, a pończocha chroni przed owadami. Problemem może być jedynie kupno mięsa z niesprawdzonego źródła, wtedy możesz mieć np. ryzyko zakażenia włośnicą.
Ogromne
Właśnie jestem w trakcie prac przygotowawczych do suszenia . Robię go już 4 raz. Jest pyszny. Polecam , zróbcie, a nie będziecie żałować.
Pingback: Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Schab suszony w piekarniku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam, zrobiłem schab według twojego przepisu I wszystko było ok do momentu, kiedy po tygodniu suszenia wyszła na nim pleśń, mam zamiar zrobić go raz jeszcze ale prosiłbym cię o jakąś wskazówkę, może coś zrobiłem źle.
Pozdrawiam
Dariusz, może źle go obsuszałeś ręcznikiem papierowym mięso po każdym etapie. Może to też wina jakości pończochy (może z jakiś sztucznych włókien byłą) nie przepuszczałą powietrza, podczas suszenia owiń w gazę i wydłuż może każdy z etapów przebywania schabu w cukrze i soli. Daj znać.
Ja daje 1 szkl soli.i nie ma prawa sie zepsuc
słusznie!
Nie polecam używania soli peklowej zawiera chemię lecz zwykłej a najlepiej morskiej,wypróbowałem na kawałku 0,5kg ponieważ nie znoszę marnowania żywności,nie włożyłem do lodówki schabik cały czas sobie wisiał nic mu się nie działo bez gazy czy pończochy .Trzeba pamiętać że to wymyślili indianie nie mieli lodówki marynując mięso.Ja też nie mam lodówki bo dla 1 osoby nie warto moje schaby szynki kiełbaski wiszą sobie i nic im się nie dzieję.Mieszkam w bloku i wszystko jest pyszne zero pleśni najdłużej miałem schab i kiełbaskę ponad rok czasu kiełbaskę już musiałem piłką kroić 😀 świetna do zupy fasolki czy bigosu schabik pyszny do 2 dania.dobrze ususzony schabik czy kiełbaska w odpowiednich warunkach może wisieć nawet kilka lat trzeba dbać o to jak o dziecko :).
Pozdrawiam
jak znaleźć dobre miejsce do powieszenia schabu jak się mieszka w bloku? wystarczy gdzieś w kuchni?
Monika, też mieszkam w bloku, powieś gdzieś w kuchni w przewiewnym miejscu.
Ja wieszam na kratce za lodówką
Chcialabym skorzystac z przepisu i zastanawiam sie.. jak dlugo moge przechowywac owe wedliny w lodowce? 🙂 Serdecznie pozdrawiam !
Natalia, nie musisz w lodówce, zawiń wędlinę w gazę niech dalej podsycha wisząc.
Witam, polecam ten przepis bo schab wychodzi za każdym razem bardzo dobry:) Ja właściwie nie gustuje w suszonych wędlinach ale robię go dla męża i szwagra, niestety panowie do domu witają raz na 2-3 tyg i mam pytanie czy gotowy schabik mogę zamrozić bo nie zawsze ich przyjazdy zgadzają się z okresem suszenia schabu a jakby miał wisieć 3 tyg to już byłby za twardy.
Można zamrozić, bo ostatnio tak zrobiłam.
Zamiast pończochy proponuję jednorazowy bandaż z apteki, tanio, czysto i higienicznie 🙂
Chyba nie sądzisz, że wykorzystuję pończochę ściągniętą z nogi, do tego mam przygotowane nieużywane! W innych przepisach wykorzystuję dużą gazę jednorazową, Michał bandaż nie jest zbyt poręczny.
A ja też w bandaże robię Potem do takiej siatki wedliniatskiej wkładam Pycha
Pingback: Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dziękuję za wspaniały przepis. Nam schab wyszedł przepyszny. Może troszkę za słony, ale i tak bardzo nam smakuje, bo dopiero go zjedliśmy z „haka”. Serdecznie pozdrawiam.
Trzeba testować na sobie ilość wszelkich przypraw i dobierać pod swój smak.
Dziękuję za wspaniały przepis. Mechanik wyszedł wspaniały. Bardzo polecam.
Oczywiście chodzi o suchabik. Straszna pomyłka. Przepraszam.
A ja mam takie pytanie. Wlozylam obtoczony w cukrze schab do keksowki jakies 2 godz temu i widze, ze puscil spora ilosc wody. Czy on ma w tej wodzie tak lezec do jutra? Czy moze mam ja wylewac za kazdym razem jak sie nazbiera. Trzymajcie kciuki to moja pierwsza przygoda z domowa wedlina! Oby sie udalo!😊
Byłam chora i nie mogłam odpowiedzieć, ja nie zlewam płynu, ale można wylać.
Zrobiłam! Schab jest pszepyszny!!!! Będzie często powtarzany! Dziękuję za przepis!
Czy mozna ten schab suszyc pod zadaszeniem na dworze?
Na dworze jest jednak wilgoć większa niż w pomieszczeniu, więc nie.
Witam serdecznie, w przepisie jest mowa o metalowej keksówce, czy musi być koniecznie metalowa czy to ma związek z procesem? Mam jedynie ze szkła żaro-odpornego.
Nie, może być szklana, obojętnie jaka.
Przepyszny!
moja praktyka mowi ; nasyp cukru ile sie da np, 1,5 kg miesa i ntylez cukru
np,1,5 kg lub wiecej (kosztuje grosze) nie ma problemu z plynami bo cukier w 24 godz, absorbuje calkowity plyn Powtorz z sola .U mnie 5 dni wystarczylo na calkowity proces,az do konsumcji ,Jeszcze jedno ciag powietrzan sprawdzam zapalona swieczka a w zlych kondycjach uzywam malego wiatraka 20 V
moja praktyka mowi ; nasyp cukru ile sie da np, 1,5 kg miesa i ntylez cukru
np,1,5 kg lub wiecej (kosztuje grosze) nie ma problemu z plynami bo cukier w 24 godz, absorbuje calkowity plyn Powtorz z sola .U mnie 5 dni wystarczylo na calkowity proces,az do konsumcji ,Jeszcze jedno ciag powietrzan sprawdzam zapalona swieczka a w zlych kondycjach uzywam malego wiatraka 20 V
A czy schab musi wisieć czy może leżeć w suchym i przewiewnym miejscu np. na bilecie w kuchni lub w otwartym piekarniku?
Powinien wisieć, aby z każdej strony był taki sam dostęp powietrza.
Czy temperatura i światło w miejscu którym wisi schab ma znaczenie?
Czy musi to być ciemne pomieszczenie czy niekoniecznie. Temperatura pokojowa czy chłodniej. W kuchni mam niestety około 26 stopni. Szukać czegoś chłodniejszego?
Pozdrawiam.
Szukaj miejsca chłodniejszego i przewiewnego.
Dlaczego skórka w schabie jest strasznie twarda?
Mam problem z krojeniem 🙁
Czy trzeba go przykrywać w tej keksówce?
nie musi być przykryty
Czy trzeba go przykrywać?
Czy w kuchni na karniszu moze wisiec? Czesto otwierane okno, w miare cieplo
Może