Surówka obiadowa z lekko kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, marynowanej papryki jest prosta i smaczna. Przygotowana z domowych przetworów. Ma jeszcze inną zaletę, moja surówka obiadowa jest tania. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje do mięsa, ryb i do wszystkich klusek. Do kopytek lubię tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty lub zasmażaną kapustę.
Polecam też inne przepisy na surówki:
Surówka z kiszonej kapusty bez cebuli
Surówka z marchewki – dietetyczna
Surówka z kapusty, pora i koperku
Surówka Colesław
Surówka do ryby smażonej
Surówka z kapusty pekińskiej
surówka z modrej kapusty.
surówka z młodej kapusty
surówka z warzyw z papryką
Jak przygotować najlepszą surówkę obiadową?
Składniki:
500 g świeżo ukiszonej młodej kapusty
1 ogórek kiszony, mogą być dwa
2 paski marynowanej czerwonej papryki
1 cebula
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz mielony do smaku
Przygotowanie: Kapusta kiszona była niedawno ukiszona, więc nie była kwaśna, kapustę siekamy niezbyt drobno. Do kapusty dodajemy cienkie plasterki kiszonego ogórka, marynowaną paprykę pokrojoną w kostkę lub paski, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz natkę pietruszki, wlewamy odrobinę oleju, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, całość łączymy mieszając np. widelcem. Odstawiamy surówkę na 15 minut, aby się „przegryzła”.
Ta surówka obiadowa z kiszonej kapusty jest bez udziwnień i „modnych” dodatków, składa się ze składników które przeważnie każdy ma w domu. Tym razem surówka została przygotowana do domowych, najlepszych kopytek z boczkiem.
Pingback: Surówka do ryby smażonej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Po prostu ubóstwiam tego typu surówki :))
Taka sałatka, jescze z kopytkami… coś pięknego <3