Warzywa faszerowane twarogiem.
Po przepisach na pączki z różnych stron świata polecam Wam przepis na warzywa faszerowane twarogiem. Ten przepis po jedzeniowym Karnawale i Tłustym Czwartku będzie sycącym, smacznym ratunkiem dla osób, które borykają się z nadmiarem kilogramów i w czasie postu postanowiły przejść na dietę.
Ogórek gruntowy, czerwona papryka i pomidorki do tego domowy twarożek to moja propozycja na lekkie, dietetyczne, a jednocześnie pyszne fit śniadanie lub kolację. Takie warzywa faszerowane podobnie jak ogórkowe roladki z farszem z twarogu można zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, będą też smakować gościom jako imprezowa przekąska, którą łatwo wziąć do ręki, ale i bez okazji warzywa faszerowane też są smaczne.
Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów:
– domowy ser żółty,
– jogurty,
– kefiry
– masło.
– Ser smażony z kminkiem
Bardzo często robię sama doskonały domowy biały twaróg z mleka i kefiru czy z mleka pasteryzowanego 3,5 % tłuszczu i jogurtu, który wykorzystuję do przygotowania twarogu z rzodkiewką, twarogu z ogórkiem, czy do zrobienia domowego żółtego sera. Nadziewam tym serem również inne warzywa, pomidory, czy paprykę. A te warzywa faszerowane twarogiem stały się domowym przebojem.
Składniki na 2 porcje warzyw faszerowanych twarogiem:
1 ogórek gruntowy
1 czerwona papryka
kilka pomidorków śliwkowych
150 g twarogu może być ze sklepu albo domowy twaróg
trochę szczypiorku
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
do smaku sól i pieprz mielony
Przygotowanie warzyw faszerowanych twarogiem: Ogórki myjemy, osuszamy, nie obieramy, kroimy w ok. 3 cm plastry, wydrążamy środku łyżeczką. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne. Góry pomidorków ścinamy i też wydrążamy. Szczypiorek drobno siekamy. Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt lub śmietanę, posiekany szczypiorek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na desce układamy plastry ogórka, na środku plastra nakładamy po czubatej łyżeczce twarogu. Paprykę nadziewamy dokładnie i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki, pomidorki nadziewamy również. Warzywa posypujemy szczypiorkiem. Faszerowane warzywa twarogiem najlepiej zjeść od razu. Smacznego!