Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej

Kuchnia na trudne czasy cz. 4. Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej. Smaczne pomysły na jajeczne potrawy.

Dzisiaj nie będę dywagować co było pierwsze jajko, czy kura, ale chcę Was przekonać do tego, że z jajek można przygotować wiele prostych, szybkich i tanich dań.

Jajka to bardzo tani, do tego wdzięczny produkt w kuchni. Jajeczne dania z dodatkami to doskonały pomysł na pyszne śniadanie, obiad czy kolację. Ugotowane na twardo urozmaicą kanapki, albo dodadzą smaku sałatce.  A jeśli znudzą nam się jajka gotowane na twardo i miękko to można z jajek wyczarować inne smaczne dania na słodko lub słono. Jeśli nie macie ochoty gotować jajka „w koszulce”, to je usmażcie i podajcie jako jajecznicę, jajko sadzone, omlet, frittatę  czy szakszukę. Z jajek można wyczarować inne smakowite dania, zrobić kotlety, pasty, czy zrobić jajka faszerowane.

Mamy dla was całą masę przepisów na jajeczne potrawy – każdy inny, ale równie smaczny.

Listę podstaw z jajkiem w roli głównej rozpoczynają majonez i sos  holenderski.

Majonez domowy

Sos holenderki

Jajko na miękko  jajko gotowane w wodzie tak długo aż dojdzie do całkowitego ścięcia białka, ale nie żółtka. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same lub z dodatkami. Umyte jajka kładziemy przy pomocy łyżki do gotującej się wody. Jeśli jajko pękło, oznacza to, że prawdopodobnie miało już wcześniej uszkodzoną skorupkę lub nie było świeże. Ustaw czas gotowania dostosowany do wielkości jajek. Czas gotowania jajek w zależności od ich wielkości: Małe – 3,5 minuty, średnie – 4,5 minuty, duże do 5,5 minuty. Zalewamy jajka zimną wodą z kranu, dzięki temu zatrzymujemy w tej sposób proces gotowania.

Jajko na twardo. gotujemy małe – 8 minut, średnie – 9 minut, a duże – 10 minut  Nalewamy do garnka wodę i lekko ją solimy Jajka umieszczaj w garnku z jeszcze zimną wodą. Kładziemy je przy pomocy łyżki. Ustawiamy średnią moc palnika. Od momentu zagotowania się wody czekamy tyle minut ile potrzebują jajka, w zależności od ich wielkości. Nigdy nie gotujemy jajek dłużej niż 10 minut.

– Jajka w szynce szwarcwaldzkiej

Śledź po polsku, czyli śledzie solone, jajka na twardo, ogórek kiszony, zielony groszek konserwowy,  cebula, majonez i szczypiorek.,

Poznajcie nasze najlepsze dania z jajek!

Jajko sadzone przeważnie ze skwarkami z boczku i mizerią, czasami z innymi dodatkami w postaci fasolki szparagowej z bułką tartą.

Szakszuka to danie z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę., wersja jajek sadzonych w bogatszej wersji

Jajko w koszulce gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie  się białko, a żółtko musi pozostać płynne.

Jajecznica to potrawa z rozmąconych, usmażonych na patelni jajek najczęściej na maśle, boczku, czy kiełbasie. Jajecznica to domena prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ani techniki. Jednocześnie jajecznica to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie lub kolację.

Jajecznica na boczku

Jajecznica na parze z pomidorami

Dietetyczna jajecznica gotowana na mleku

Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem zaspokoi każde wymagające podniebienie, jest to smaczne danie, do tego apetycznie wyglądające

Jajka  na twardo w sosie chrzanowym , to proste danie obiadowe, lekkie, które prawie każdemu smakuje. Przygotowuję je gdy nie mam czasu na gotowanie, albo chcę zjeść coś bezmięsnego.

W czasach mojego dzieciństwa, które przypadło na okres PRL-u kotletami z jajek i makaronem z jajkiem zajadali się wszyscy. W tamtym okresie mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem mielonego kotleta wieprzowego. Przypominam ten przepis bo te kotlety są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu.

Kotlety z jajek

Można te kotlety urozmaicić o warzywa i usmażyć Kotlety z jajek i warzyw

Makaron z boczkiem i jajkiem

Omlet to nic innego, jak jajeczny pulchny placek usmażony na tłuszczu. Są jednym z prostszych w przyrządzeniu dań. Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity omlet to zobacz nasze przepisy klikając w słowo omlet!
Omlet z kurkami i kiełbasą

Uniwersalna pasta jajeczna  składa się z rozdrobnionych ugotowanych na twardo jajek, majonezu, dodatków smakowych, oraz jak lubimy dodatkowych składników, które zależą od naszych preferencji smakowych. Można dodawać szynkę, wędzone ryby, kiełbasę, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i inne.
pasta jajeczna to doskonały dodatek do kanapek.

Pasta jajeczna z rzeżuchą

Pasta z jajek i awokado

Pasta z jajkami i porem

pasta z jajek z rzodkiewką

Pasta z jajek i szynki, cebulką i szczypiorkiem, podana na chlebie to doskonały pomysł na kanapki.

Sałatki z jajkiem to dania lekkie, kolorowe, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Takie sałatki to świetna propozycja na przekąskę, jak i lekką kolację.
Sałatka z jajkiem i burakiem,

sałatka z jajkiem w koszulce, awokado i boczkiem

Sałatka z jajkiem i warzywami.

Sałatka z jajkiem i chipsami z szynki

Sałatka z jajkiem i szprotkami

Sałatka świąteczna z jajkiem

Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem

sałatka z jajkiem, kukurydzą, papryką, szynką i szczypiorkiem

tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem

Przekąska idealna na imprezę w gronie znajomych czy rodzinne przyjęcie to jajka faszerowane. Do żółtek możesz dodać wszystko to, co lubisz lub to co masz w lodówce. Kiedyś ta prosta i szybka przekąska była przygotowywana na święta i na różne uroczystości w swej najprostszej postaci: jajka z majonezem

Możliwości jest wiele, wystarczy nawet sam majonez! Polecam wpis: 20 przepisów na  Jajka faszerowane , które w różnych konfiguracjach pojawia się na polskim wielkanocnym stole .

Na koniec ciekawostka Jak zrobić jajko w kształcie serca?

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *