Najlepsze przepisy na domowe wędliny suszone. Przepisy na wędliny dojrzewające. 12 pomysłów na domowe wędliny dojrzewające. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem przewyższają te ze sklepu. Domowe wędliny dojrzewające trzeba przygotować z wyprzedzeniem dlatego zrobiłam krótkie przypomnienie przepisów na wędliny suszone, które do tej pory ukazały się na blogu.
Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach, podajcie im na świąteczny stół własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające.
Kto z Was nie jadł szynki parmeńskiej, szynki serrano czy włoskiego prosciutto? Oryginalne wędliny dojrzewające są pyszne, ale niewiarygodnie drogie. Jedynym wyjściem aby delektować się podobnym smakiem, za o wiele niższe pieniądze jest przygotowanie ich własnoręcznie. Nic nie zastąpi domowej wędliny, które są pyszne i zdrowe, do tego dużo tańsze niż ze sklepu.
Dlatego wędliny dojrzewające od 7 lat przygotowujemy sami. Przygotowanie takich suszonych wędlin to nie jest dla nas problem, to czysta przyjemność i wyzwanie. Staramy się za każdym razem aby wędliny domowe była pyszne i apetycznie wyglądały. Tak przygotowane wędliny są zdrowe, bez konserwantów, wspomagaczy, a smak jest nie do podrobienia. Jeśli ktoś lubi tego typu wędliny to polecam oprócz tych prostych jak schab czy karkówka wysilić się trochę i zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędliny przeznaczone do suszenia przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.
Nasza przygoda z tymi wędlinami zaczęła się od schabu z pończochy. Schab ten wyglądał i smakował jak długo dojrzewająca wędlina z wyższej sklepowej półki. Nie trzeba jakiegoś szczególnego miejsca do przechowywania, ten schab dojrzewał w pończosze w przewiewnym miejscu na haczykach od weków zaczepiony o szafkę kuchenną.
Potem zamiast pończochy zaczęliśmy wykorzystywać gazę do suszenia. Schab dojrzewający w gazie, Po 4 dniach suszenia schab nadawał się już do konsumpcji, polecam jednak poczekać z konsumpcją ciut dłużej i wykorzystać przepis, który znajduje się poniżej.
Suszony schab wieprzowy 2 tygodnie to przepis na przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. W tym przepisie pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed suszeniem były krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, za to okres suszenia został wydłużony do 2 tygodni, wykorzystaliśmy też inny jest też zestaw przypraw. Zamiast majeranku jest suszone oregano, trochę suszonego czosnku, dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że ten suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować!
Potem przypadkowo w sumie zrobiłam Schab suszony w piekarniku . Nie mogłam go przygotować według wcześniejszych przepisów, gdyż na suszenie tego schabu miałam tylko 3 dni, gdyż z Piotrem jechaliśmy na kilka dni do Warszawy, a nie chciałam aby mięso się popsuło. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję.
Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypominał smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.
Karkówkę dojrzewającą robi się podobnie jak schab, to była kolejna wędlina, którą przygotowałam. Jest tłuściejsza niż schab, ale pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku! Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki, albo pokroić drobno i zrobić na niej np. jajecznicę. A jak komuś się znudzi to można ją sparzyć!
Przygotowanie Chorizo czyli hiszpańskiej kiełbasy to było jednak wyzwanie dla mnie, szczególnie za mnogość składników. Ta kiełbasa to specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną liczbę wersji. Kiełbasę chorizo suszy się tygodniami, a proces dojrzewania nadaje jej charakterystyczny kwaskowy smak. Ja kiełbasę Chorizo zawsze kupowałam w sklepie i nigdy mi do głowy nie przyszło aby zrobić tę hiszpańską pikantną kiełbasę samemu. Aż wpadła mi w ręce książka Susan Mahnke Peery „Domowy wyrób wędlin” to od razu zwróciłam uwagę na przepis na domowe chorizo w stylu hiszpańskim. Postanowiłam zaryzykować. Wymagała też długiego okresu suszenia, bo 8 tygodni, ja jednak po 2 tygodniach nie wytrzymałam i odcięłam jedną porcyjkę, po przecięciu okazało się, że kiełbasa była już równomiernie podsuszona i nadawała się do konsumpcji. Jednak czas tej kiełbasie służy, jak się postaracie to do świąt zdążycie z suszeniem chorizo.
Kiełbasa dojrzewająca à la kabanosy. została przygotowana we flaku baranim z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pierwszy raz pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu, nie tylko wyglądają apetycznie, ale też jest pyszna. Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak.
Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka . to tradycyjna suszona kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, przygotowywana z surowego mięsa, peklowana, a następnie dość długo podsuszana. Zabierałam się za tę kiełbasę odkąd zobaczyłam ją u Iwony O. z bloga Jajem, kilka razy ją jadłam, w sklepie są też oszukane kiełbasy dojrzewające, gdyż są podwędzone. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości mięsa, w tej cienkiej kiełbasie długo dojrzewającej jest 100 % mięsa w najwyższej jakości. Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak i aromat. Teraz nadziewa się kiełbasy mechanicznie, ale kiedyś mięso do jelita wkładało się przez lejek palcami, stąd jej tradycyjna nazwa palcówka, ta była tak tradycyjnie zrobiona.
Nasza Mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy. Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, ta mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki, miała dłuższe etapy leżakowania, oraz inaczej przebiegał etap doprawiania. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, a smakuje jak np. metka rycerska.
Ogonówka- szynka suszona. Postanowiłam przygotować ogonówkę, , miałam pewne wątpliwości z warstwą tłuszczu i skóry, zastanawiałam się czy przez warstwę skóry przedostaną się przyprawy, by smak był odpowiedni, ale wszystko zadziałało prawidłowo.Ta Ogonówka jest dla tych , którym warstwa tłuszczu nie przeszkadza, jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować schab lub polędwicę.
Ja od kilku lat robię sam wędliny. Kupuję dobre gatunkowo mięso od Kiszeczki, a później sam wędzę w domowej wędzarni. 🙂
No i mega. Ja dopiero zaczynam przygodę z mięsem dojrzewającym. W zeszła zimę zrobiłem pierwszego schaba, placówkę i kielubase dojrzewająca piwna. Wszystkie wyszły super i tylko zachęciły mnie do działania. Dodam ze wczoraj rozmawiałem z Francuzem ktorego poznałem i jego rodzina od pokoleń suszy mięso. Dał mi wskazówkę na dodanie niepwotarzalnego smaku. Trzeba zawinąć kielubase jak już dojrzeje w gazetę i wrzucić na kilka dni do popiołu z drzewa kominkowego. MEGA AROMAT
pyt. Skąd brać przepisy na przyprawy do wszystkich Mięs?
„jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować schab lub polędwicę” polędwica to schab po obróbce wedzarniczo-cieplnej. Nie ma pani zielonego pojęcia o wędlinach dlùgodojrzewajacych. Wszystkie opisy tu zawarte to tzw karniszówki które nie mają nic wspólnego z wedlinami długo dojrzewający.mi. Bzdury, bzdury i te zdjęcia ! Czy ma pani prawa autorskie do fotografii?
Polędwica nigdy nie będzie schbem i odwrotnie.
Autorka artykułu robi te pyszności jak ja robię. A pan nie ma wiedzy, bo schab i polędwica, to nie to samo.
Hmm, to nie są raczej wędliny dojrzewające a suszone i to w dość niekontrolowanych warunkach…niestety. Wędliny dojrzewające to zupełnie inna bajka- muszą przefermentować i powoli się odwodnić (nie obeschnąć) – tak w dużym skrócie. W naszym klimacie konieczne jest więc zaszczepienie mięsa kulturami starterowymi i kontrolowana (ph) fermentacja (odpowiedni czas, temperatura i wilgotność), następnie również bardzo staranne dojrzewanie. Przykro mi to pisać, ale kiełbasa na zdjęciu nawet z wyglądu nie udaje chorizo. Tak, można wędliny dojrzewające z powodzeniem robić również w domu (w odpowiedniej piwnicy lub komorze dojrzewalniczej), ale wymaga to sporej cierpliwości i trochę wiedzy, aha w mieszkaniu w bloku bez komory to mozna zapomnieć o takim wyrobie. Gorąco przestrzegam przed moim zdaniem nieodpowiedzialnym zachęcaniem innych do naśladownictwa w tym stylu. Powiecie, że na południu Europy tak robią (czy kindziuk na Suwalszczyźnie) – no to nie jest do końca prawda, bo diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Dodam jeszcze, że na paru forach próbujemy ludziom uświadamiać jaka jest różnica pomiędzy „karniszowcem” a prawidłowo wykonanym wyrobem.
<3