Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki. Schab zwykle ląduje na naszych stołach w postaci kotletów schabowych w panierce, ale da się z niego przygotować również inne smakowite pyszności. Dzisiaj chcę Wam polecić smażone kotlety ze schabu podane z boczkiem, papryką i cebulą. Kotlety wyglądają bardzo wykwintnie, można je podać dla gości.
Zamiast tradycyjnego schabowego mogę Wam polecić więcej smakowitych przepisów na wykorzystanie schabu wieprzowego:
– Stripsy ze schabu
– Szaszłyki ze schabu
– Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa.
– Schab ze śliwką
– Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany.
– Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem.
– Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem
– Schab faszerowany podgrzybkami
– Schab pieczony w niskiej temperaturze
– Schab faszerowany cukinią
– Schab pieczony faszerowany warzywami
– sałatka z panierowanym schabem
– Przepis na schab w galarecie
– Schab w sosie śmietanowym
– Gulasz ze schabu wieprzowego
– Schab faszerowany jajecznicą
– Najlepszy schab z grilla
– Schab z żurawiną gotowany
Kilka lat temu znalazłam przepis na sznycle po czesku na stronie kamis.pl, przepis jednak zmodyfikowałam po swojemu, pominęłam musztardę, zamieniłam pieprz ziołowy na paprykę, a przede wszystkim zamiast karkówki wykorzystuję do tego dania schab, który bardzo szybko się przygotowuje. Należy jednak pamiętać, aby plastry schabu naciąć delikatnie w kilku miejscach, gdyż podczas smażenia będą się podnosić i nie dosmażą się równomiernie.
Składniki dla 3- 4 osób, my liczymy po 2 plastry na głowę, ale można tymi kotletami ze schabu nakarmić też 6 osób:
6 plastrów schabu wieprzowego
1 cebula
4 plastry wędzonego boczku
½ żółtej i czerwonej papryki
1 łyżeczka siekanej pietruszki
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka czerwonej papryki (może być słodka lub ostra)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania najlepszych kotletów ze schabu.
Plastry schabu, takie o grubości ok. 1 cm doprawiamy solą i pieprzem. Słodką paprykę mieszamy z mąką, obtaczamy w niej plastry schabu.
Boczek, cebulę i oba kolory papryki kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju, na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Przekładamy do miseczki.
Plastry schabu smażymy na tej samej patelni dolewając odrobinę oleju, smażymy na małym ogniu z każdej strony przez 3-4 minuty, na złoty kolor. Plastry usmażonych kotletów układamy na talerzu, na każdy plaster nakładamy usmażony boczek z papryką i cebulą.
Podajemy z ziemniakami i np. podsmażanymi buraczkami lub z czerwoną kapustą.
Zobaczyłam te kotlety i aż zgłodniałam. Muszę spróbować tego przepisu 🙂
Bardzo fajna propozycja, ja także lubię kotlety bez panierki.