Jak ugotować najlepszą zupę ogórkową. Zupa ogórkowa z klopsikami.
W tak deszczową pogodę, do tego wietrzną ugotowałam pełen garnek gorącej zupy ogórkowej z klopsikami! Taka zupa ogórkowa z ziemniakami i klopsikami rozgrzewa bardziej niż kubek gorącej herbaty z cytryną. Bogata w świeże warzywa, przygotowana na domowym rosole, bez dodatków tzw. warzywka, czy ziarenek smaku, dobrze wpływa na nasze zdrowie. Często gotuję zupy z klopsikami, są wtedy bardziej sycące, taki polski eintopf, czyli danie jednogarnkowe.
Często przygotowuję sycące zupy z klopsikami lub z mięsem mielonym:
– Żurek z klopsikami z białej kiełbasy
– Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami
– zupa brokułowa z klopsikami
– Rosół z klopsikami po studencku
– Zupa pomidorowa z mięsem mielonym
– zupa meksykańska_
– Zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym
Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to przygotowałam zestawienie: 40 przepisów na ulubione zupy.
Najczęściej przygotowuję zupę ogórkową tak jak pomidorówkę na rosole z kurczakiem i warzywami. Czy jest jakiś uniwersalny przepis na najlepszą zupę ogórkową? Nie ma! Każdy ma swój przepis na zupę ogórkową. Ale jest jeden najważniejszy składnik w zupie ogórkowej- to kiszone ogórki, od ich jakości zależy smak zupy ogórkowej Ja ogórki kiszę na dwa sposoby ogórki kiszone tradycyjnie w całości w słojach oraz od razu tarte na zupę ogórkową w mniejszych słoikach. Gdy mi się spieszy to korzystam już z utartych ogórków, gdy mam więcej czasu to ścieram kiszone ogórki na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zaś połączenie rosołu i ogórków kiszonych daje nam pyszną zupę ogórkową.
Polecam też mój sposób na pyszną ogórkową, poddusić warzywa i ogórki przed ugotowaniem, ogórki kiszone smażone na maśle, powodują, że tak przygotowana zupa jest o wiele smaczniejsza.
Polecam też inne nasze przepisy na zupy ogórkowe:
– Zupa ogórkowa błyskawiczna
– Ogórkowa małosolna
– Ogórkowa ze świeżych ogórków. Zupa z ogórków.
– Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki
Składniki na pyszną zupę ogórkową z klopsikami:
2 litry rosołu kurczaka, lub wywaru z warzyw,
1 cebula
2 marchewki
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
ok. 5-6 dużych ogórków kiszonych
1 szklanka wody z ogórków kiszonych
5 dużych ziemniaków
2 łyżki masła
siekany koperek lub natka pietruszki
ok. 100 ml słodkiej śmietany 30% lub śmietany do zup 18%
sól i pieprz do smaku
Przepis na Klopsiki do zupy:
350- 400 g mięsa mielonego (u mnie wołowe, może być wieprzowe i drobiowe)
1 jajo
1 ząbki czosnku posiekany
1 namoczona w mleku, odciśnięta bułka
sól, pieprz mielony i majeranek
trochę bułki tartej do zagęszczenia mięsa
Jak zrobić klopsiki do zupy ogórkowej lub innej zupy. Mięso mieszamy dokładnie z jajkiem, odciśniętą bułką, czosnkiem i przyprawami, gdy jest za luźne dodajemy trochę bułki tartej i formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.
Jak przygotować pyszną zupę ogórkową z klopsikami? W garnku na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy 2 starte marchewki, seler i małą pietruszkę. Duszone warzywa zalewamy rosołem lub wywarem warzywnym. Na patelni podsmażamy również na maśle tarte ogórki. Jak się zagotuje wywar z warzywami dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 10 minut, dodajemy podsmażone ogórki, niecałą szklankę wody z ogórków i zagotowujemy.
Mięsne kulki / klopsiki wrzucamy na samym końcu do garnka z zupą, zagotowujemy, mieszamy zupę delikatnie łyżką od spodu aby nie uszkodzić klopsików, trzymamy zupę ogórkową na gazie pod przykryciem przez około 10 minut, na końcu ogórkową zabielamy słodką śmietanką. Dodajemy posiekany świeży koperek lub natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!