Wigilia to polska tradycja, do której należy zastawiony postnymi daniami świąteczny stół z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem położone z myślą o zbłąkanym wędrowcu lub niespodziewanym gościu. Wieczór ten przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a dorosłym życiu jest pełen nadziei zawartej w życzeniach, które sobie składamy. Wybaczamy sobie wszelkie urazy wspominamy bliskich, którzy odeszli na zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby czy mak, które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. obowiązkowo trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. W Polsce tradycja 12 potraw wigilijnych sięga wielu lat wstecz, a każdy region Polski ma swoje typowe potrawy i dania.
My przedstawiamy Wam nasze najpopularniejsze dania, z których sami możecie skomponować swoje 12 potraw wigilijnych!
Sprawdźcie nasze przepisy na wigilijne dania, aby w ten wyjątkowy dzień zaimponować bliskim, że gotujecie jak szefowie najlepszych restauracji. Zaskoczcie swoich gości!
Wigilia zaczyna się u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę
Dwukolorowa zupa grzybowa
zupę rybą / bulion rybny z pierogami z rybą , lub zupę migdałową
Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują:
– obowiązkowo rolmopsy, ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami,
– ryba w pomidorach
– kapusta z grochem
Wigilijne dania główne to:
– Pierogi z kapustą i grzybami
– Zupa z karpia i pierogi z karpiem na Wigilię
– karp smażony
– Karp w galarecie
– naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami./ rogaliki z kapustą i grzybami, / kapuśniaczki/
– łazanki z kapustą i grzybami
A na wigilijny deser podajemy:
– struclę makową
lub makowiec z kruszonką, czasami seromakowiec na kruchym
spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku
– Sernik
– Piernik lub ciasto marchewkowe
Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu, chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną
Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą każdy z nas wynosi z domu i od rejonu, z którego pochodzi. My autorzy Bloga straga.pl proponujemy Wam oprócz 12 tradycyjnych potraw wigilijnych przygotowanie kilku mniej tradycyjnych potraw. My w tym roku przygotujemy jeszcze kutię, czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i bakalii, jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę.
Może przygotujcie kapustę z grochem, wigilijną kapustę z grzybami, kluski z makiem. , albo do barszczu zamiast uszek podajcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną w galarecie. Wzbogaćcie swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego!
A tak wyglądał nasz stół w zeszłym roku 🙂
Pingback: Wigilijna Kapusta z grochem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Kutia - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
a ryba po grecku?
Nie robimy, robimy rybę w pomidorach http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-rybe-w-pomidorach-najlepsza/
Obowiązkowo ryba po grecku, u nas tylko raz w roku na wigilii
Same pyszności też tak robię
Obowiązkowo ryba po grecku, u nas tylko raz w roku na wigilii
Właśnie, moje dzieci zawsze pytaja się dlaczego raz w roku robie rybę po grecku, wiec w tym roku zrobilam w maju też,
Ryba w pomidorach to przecież ryba po grecku
Ryba po grecku jest z tartymi warzywami, a ryba w pomidorach jest tylko z cebulą.
U mnie robi się jeszcze gołąbki z kaszą. Do kapusty z grochem dodajemy cebulę smażoną na oleju konopnym ♥️🌿♥️ Oprócz pierogów kapuścianych są jeszcze z borówkami , na słodko 🙂
U nas jest zupa śledziowa na zimno z gorącymi ziemniakami 🤗
Zupa z suszonych owoców i makiełki – makaron z makiem i bakaliami, śledzie w śmietanie i kapustą z fasolą i grzybami
Każdy region w Polsce ma inne menu na wigilię, dla mnie swojsko brzmią jedynie śledzie w śmietanie. U nas jest kompot z suszonych owoców a zamiast fasoli groch z kapustą i grzybami.
U mnie też to samo
Dokładnie,co kraj to obyczaj, u nas na przykład jako deser króluje moczka chociaż niektórzy traktują ją jak zupę i oczywiście drobne ciasteczka bo to Śląsk
A u mnie obowiązkowo barszcz czerwony z uszkami i pasztecikiem, pierogi z kapusta i grzybami, kapusta z grochem, ryby smazone, w zalewie octowej, sandacz po japonsku, łosoś pieczony w galarecie, rolada lososiowa, salatka jarzynowa i sledzie pod roznymi postaciami. Co roku staram sie wprowadzac jakaś nowa potrawe, bo Wigilia w moim domu odbywa sie od wielu lat i gromadzi cala rodzine