12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne.

Wigilia to polska tradycja, do której należy zastawiony postnymi daniami świąteczny stół z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem położone z myślą o zbłąkanym wędrowcu lub niespodziewanym gościu. Wieczór ten przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a dorosłym życiu jest pełen nadziei zawartej w życzeniach, które sobie składamy. Wybaczamy sobie wszelkie urazy wspominamy bliskich, którzy odeszli na zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby czy mak, które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. obowiązkowo trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. W Polsce tradycja 12 potraw wigilijnych sięga wielu lat wstecz, a każdy region Polski ma swoje typowe potrawy i dania.

My przedstawiamy Wam nasze najpopularniejsze dania, z których sami możecie skomponować swoje 12 potraw wigilijnych!

Sprawdźcie nasze przepisy na wigilijne dania, aby w ten wyjątkowy dzień zaimponować bliskim, że gotujecie jak szefowie najlepszych restauracji. Zaskoczcie swoich gości!

12 potraw wigilijnych

Wigilia zaczyna się u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami barszcz z uszkamiale w innych regionach jada się zupę

Zupa grzybowa najlepsza

Dwukolorowa zupa grzybowa
dwukolorwa zupa grzybowa
zupę rybą / bulion rybny z pierogami z rybą , lub zupę migdałową

Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują:
obowiązkowo rolmopsy, rolmopsy wigilijneale też śledzie w olejuśledzie w oleju lub pod różnymi postaciami,

ryba w pomidorach
kapusta z grochem

Wigilijne dania główne to:
Pierogi z kapustą i grzybamipierogi z kapustą i grzybami
– Zupa z karpia i pierogi z karpiem na Wigilię
Pierogi z karpiem na Wigilię
karp smażonykarp smażony
Karp w galareciekarp w galarecie
– naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami./ rogaliki z kapustą i grzybami, / kapuśniaczki/ krokiety
łazanki z kapustą i grzybamiłazanki

A na wigilijny deser podajemy:
struclę makową

lub makowiec z kruszonką, makowiec z lukremczasami seromakowiec na kruchym
spodzie.  aby pogodzić smakoszy sera i maku
Serniksernik
Piernik piernik z krememlub ciasto marchewkowemarchewkowe ciasto

Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu,kompot z suszu chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną

Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą każdy z nas wynosi z domu i od rejonu, z którego pochodzi. My autorzy Bloga straga.pl proponujemy Wam oprócz 12 tradycyjnych potraw wigilijnych przygotowanie kilku mniej tradycyjnych potraw. My w tym roku przygotujemy jeszcze kutię, czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i  bakalii, jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę.

Może przygotujcie kapustę z grochem, wigilijną kapustę z grzybamikluski z makiem. , albo do barszczu zamiast uszek podajcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną w galarecie. Wzbogaćcie swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego!

A tak wyglądał nasz stół w zeszłym roku 🙂
stół wigilijny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

16 myśli nt. „12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne.

  1. Pingback: Wigilijna Kapusta z grochem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Kutia - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. U mnie robi się jeszcze gołąbki z kaszą. Do kapusty z grochem dodajemy cebulę smażoną na oleju konopnym ♥️🌿♥️ Oprócz pierogów kapuścianych są jeszcze z borówkami , na słodko 🙂

  4. Dokładnie,co kraj to obyczaj, u nas na przykład jako deser króluje moczka chociaż niektórzy traktują ją jak zupę i oczywiście drobne ciasteczka bo to Śląsk

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *